To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

dudzia - Pią Paź 01, 2010 21:51

to ja mogę napisac obserwacje po paru godzinach przejścia ze żwirku drewnianego na hilton.
Na początku Spacja tylko się zalatwiała- reszta poza kuwetą. co godzine mniej wiecej przekladalam świeże kupki do kuwetki z hiltonem. dziewczyny podchodza co chwile, wąchają że jest tam narobione, puszcza sika i idą sobie. na poczatku się bałam że jedza żwirek, jednak Effy wyszła ze swoją konsumpcją na trociny i zauważyłam że tylko rozgryza żwirek, ktory ląduje na ziemi :) właśnie dziewczyny są po wybiegu i po powrocie do klatki Effy i Nerqua od razu pobiegły do kuwetki się zalatwić więc to jesttak jakbym je uczyła od nowa tyle że o wiele szybciej łapią. powiedzmy że połowa już skumala, teraz reszta :) widze tez że jak któraś siknie to ladnie się zbryla i jest dość ciężki przez co nie roznoszą go wszędzie. przy wsypywaniu unosi się pył więc robiłam to łopatką. dziewczyny na poczatku przekopywały go i wsadzały nosy do środka wiec zaczely kichac, ale już przestały i kopać i kichać. caly czas się boję że któraś to zje, jakie moga być tego konsekwencje? pare razy ugryzły i wyrzuciły więc nie wydaje mi sie by połykały, ale chcialabym wiedzieć na wszelki wypadek na co zwrócić uwagę.

mal - Pon Paź 04, 2010 14:57

zapach już nie jest taki męczący od szczurków ale ogólnie nie jestem z tego hiltona zadowolona ,takie papsko się robi które one tak pięknie roznoszą to :wink: cóż pewnie wykorzystam to ale super to to nie jest
zuzka-buzka - Pon Paź 04, 2010 19:07

A jakie ściółki polecacie z tych tanich i dobrych? Nie chcę jakiegoś szitu, tylko tanie i wydajne :)
greenfreak - Pon Paź 04, 2010 21:05

zuzka-buzka, mi się stosunkowo tanie wydają trocinki Pinio, u mnie w zoologicznym ok. 10zł za 60L.
zuzka-buzka - Pon Paź 04, 2010 21:20

A to trocinki, tak? Hmm... A dobre? Nie śmierdzą szczurki aż tak bardzo? Chcę spróbować jeszcze zapachowe chipsi... co myślicie?
greenfreak - Pon Paź 04, 2010 21:35

zuzka-buzka, nie wiem jak będzie z panami, ale ja swoich dziewczyn na to jakoś szczególnie nie czuję. Mają trocinki z Pinio i sianko z HP, niedługo kupuję jeszcze miętowe sianko Zuzali i rumiankowy dodatek do ściółek ;)
dudzia - Pon Paź 04, 2010 21:59

trociny chipsi citrus ładnie pochłaniają zapach.
greenfreak - Pon Paź 04, 2010 22:18

dudzia, a nie uczulają? Mam wrażenie, że ktoś napisał kiedyś o tym, ale może się mylę. W sumie z taką myślą nie kupiłam ich w Berlinie jak dosyć tanio były duże paczki.

edyt: i czy bardzo intensywnie pachną, czy tak znośnie dla paskudów?

dudzia - Pon Paź 04, 2010 23:17

to u mnie uczuliły chipsi jabłkowe i były dość intensywne w porównaniu do citrus. citrus u moich bab nie wywołuje zadnych reakcji alergicznych, nie daje po nozdrzach ale i lepiej chłonie zapach niż zwykle trociny.
zuzka-buzka - Wto Paź 05, 2010 15:23

To zamawiać w animali od razu już kilka paczek, czy wstrzymać się i wziąć jedną?

a co sądzicie o tej ściółce?
http://www.zooplus.pl/sho.../trociny/171908
W sumie wychodzi cenowo przeciętnie - 7 l 10zł, tak jak w sklepie, więc się zastanawiam.

Rilaa - Śro Paź 06, 2010 11:22

A ja mam pytanie, czy z trocin lepiej przerzucić się na ten żwirek http://www.zooplus.pl/sho...cats_best/31194 ? Gdyż zabija mnie kupowanie drogich trocin od Chipsi, kiedy nie są tak dobre, jak je inni wychwalają.
Devona - Śro Paź 06, 2010 11:46

Rilaa napisał/a:
Gdyż zabija mnie kupowanie drogich trocin od Chipsi, kiedy nie są tak dobre, jak je inni wychwalają.
Z jakich trocin Chipsi nie jesteś zadowolona? Zawsze można wypróbować inny rodzaj albo inne trociny (może Chipsi są np. zbyt drobne, żeby pochłaniać zapachy Twoich ogonków albo sypiesz ich za mało?). Grubsze i chłonne trociny robi Pinio, niczego sobie są też trociny z Vitakraftu. Tego żwirku nie używałam, więc na ten temat się nie wypowiem ;) , ale jeśli Chipsi są dla Ciebie drogie, to nie wiem, czy będziesz zadowolona z Cat's Besta ;) , bo trzeba go sporo więcej nasypać niż trocin, bo ma inną strukturę, testowałam Cat's Best Oko Plus, poza tym oba mają dość wysokie ceny.
karola - Śro Paź 06, 2010 12:10

Rilaa, ja się ostatnio przerzuciłam z Chipsi na Hiltona żwirek drewniany uniwersalny i mogę Ci go polecić. Kosztuje ok 12 zł/7 l, taka paczka starcza mi na kuwetę 80x50 cm, ładnie pochłania zapachy, nie roznosi się po domu i przy czterech szczurach jak na razie wytrzymał dwa tygodnie w prawie nietkniętym stanie (te kawałki, które się rozpadły pod wpływem siusków na trocinki da się łatwo wyjąć z klatki).
Marca - Śro Paź 06, 2010 22:34

Na samym początku, przez bardzo krótki czas używałam jakiegoś kociego żwirku. Szczerze mówiąc ani opłacalny nie był, ani nie spełniał dobrze swojej funkcji.
Następnie przerzuciłam się na gazety- miały kratkę nad kuwetą, więc nie było szans na to żeby pogryzły i się struły. Nie widziało mi się jednak codzienne zmienianie tego.
Teraz zakupiłam trociny. Na próbę. Żeby zobaczyć czy nie uczulają i jak chłopcy się z tym czują. Mają już umożliwione zejście do kuwety, więc się w nich bawią. Co prawda te co kupiłam chyba dosyć "badziewne", ale przynajmniej mam okazję zobaczyć jak reagują. I chyba wybiorę się na poszukiwanie tych lepszych, bo chłopcy wydają się być zadowoleni. A jeśli będą ładnie neutralizować zapach to będę w niebie.

Rilaa - Czw Paź 07, 2010 10:47

Devona, mam aktualnie 3 szczury. Trocin sypie dość dużo. Roznoszę je po całym domu, zamiatania w trzy dupy. A do tego śmierdzi niemiłosiernie. Jakbym pracowała i zarabiała, to trociny może nie byłyby dla mnie zbyt drogie. A tak dostaje jedynie kieszonkowe, które też przyda mi się na inne rzeczy.
I myślałam, żeby tego żwirku zamówić więcej, bo jest w promocji w zooplusie. Niby tylko 3zł różnicy między trocinami, a tym żwirkiem, ale zawsze te 3zł.
Karola wypróbuję tego Hiltona. :)