Archiwum - Psiaki vol. IV
babyduck - Śro Lut 25, 2009 22:47
http://www.parispoodles.c...sit-335x347.jpg oł maj gad przytulak!
sachma - Śro Lut 25, 2009 22:48
katasza napisał/a: | Sachma, ten ostatni jest cudowny!! |
moj TZ chce zeby jesli już będzie pudel to żeby właśnie tak wyglądał tylko lepiej gdyby był czarny
a mi sie mimo wsio podobają ogolone pysie..
Nezu.. basenji są boskie! ale jak dla mnie tylko z wyglądu charakterowo mi nie odpowiadają
Anonymous - Śro Lut 25, 2009 22:50
sachma napisał/a: | a mi sie mimo wsio podobają ogolone pysie.. |
mi tez. tylko pupy gole mi sie nie podobaja.
nezu - Śro Lut 25, 2009 23:01
Sachma, no wiem, nie nadają się do takich planów jakie snujesz wobwec własnych psów, ale dla mnie baski są po prostu wymarzone tak wyglądowo jak charakterologicznie i będę się tego trzymać.
Ten morelowy pudel faktycznie wygląda jak wielka, kudłata pluszowa zabawka.
sachma - Śro Lut 25, 2009 23:20
katasza napisał/a: | tylko pupy gole mi sie nie podobaja. |
zależy jak gołe gołe gołe są ładne ale gołe z pomponem są dziwne nawet nie tyle że fe co dziwne
Cietrzew - Czw Lut 26, 2009 12:28
Niamey, Twój bulldog jest wlasnie takim psem jakiego bym chciala. Z jednej strony leniwym bulldogiem , a z drugim dobrze umiesnionym i wysportowanym psem. Niestety ostatnio wizerunek 'groznego' mocarnego bulldoga angielskiego chociazby z kreskowek z lat 90tych zostal zastapiony przez preferowany przez hodowcow typ zupelnej kluchy. Osobiscie wole wlasnie nieco mniej pofaldowane, wyzsze i bardziej wysportowane bulldogi, ale one zdarzaja sie chyba rzadziej, wiec ludzie zaczeli krzyzowac je z bulldogami amerykanskimi w celu odtworzenia rasy z okresu wiktorianskiego. Szkoda tylko,ze w Polsce buldoga staroangielskiego ze swieca szukac. Jak przegladam zagraniczne strony to bulldogi z pseudohodowli po pszejsciach oddane do adopcji podobaja mi sie bardziej niz championy o_O
nezu, Ja mam jakis uraz do szpicow i psow ras pierwotnych. Jak ogladam jakies dokumenty to ich wysoka inteligencja jest niestety przycmiona przez 'kocia' nature, a psow cenie raczej skupienie sie na wlascicielu i entuzjazm.
A pudel jest uroczy. Jak mozna cos tak milego zamienic strzyzeniem w cos tak groteskowo brzydkiego.
nezu - Czw Lut 26, 2009 14:34
A ja na odwrót. Właśnie najbardziej lubię tę ich kocią naturę. Właśnie ona mnie najbardziej zauroczyła. Koci pierwiastek w psie.
Ty ich lubić nie musisz, ale dla mnie ta cecha jest cechą przewodnią.
Tyle ras ile zapatrywań i tyle zapatrywań ile ras.
Cietrzew - Czw Lut 26, 2009 14:59
Wlasnie gdy mysle o kotach to doceniam psy Ale mimo to pies to pies i raczej nic tego nie zmieni. Basenji fajnie skomlą i wzbudzaja raczej moja sympatie. O malo ktorej rasie moge powiedziec, ze jej nie lubie.
falka - Sob Lut 28, 2009 19:46
Które rasy mają najmniej/najmniejsze prawdopodobieństwo problemów ze zdrowiem?
Justka1 - Sob Lut 28, 2009 20:03
Szura napisał/a: | Cytat: | Obawiam sie,ze w przypadku potencjalnego ataku napastnika musialabym ratowac siebie i bulldoga |
Bullowatego też być może musiałabyś ratować. |
Szura,nie .TTb bardzo dobrze odróżniają atak od zabawy i uwierz,nie jeden przekonał się,nawet kradnąc ttb,że nie warto tego robić .
Moja pitbullka nieżyjąca była średnio ufna do ludzi i kiedyś kolega chciał ją w zabawie potraktować z buta i nigdy nie widziałam tak szybkiej reakcji psa NIGDY nie szkolonego na PO .Dobrze,że mam wyuczoną szybkość przy ttb i zdążyłam ją odszarpnąć .
Cietrzew,staffiki wcale nie są aż tak ruchliwymi psami.Przy pitach siadają .Żeby się przekonać,zapraszam na jakie kolwiek zawody z udziałem tej i innych ras ttb.
Kolega ma staffika,startującego w zawodach,pies z rodowodem i jest średnio,a nawet mało ruchliwy . (u mnie na osiedlu mieszka także jeden).
Miałam pita,kolega ma pitów 15 i są to najbardziej ruchliwe psy jakie znałam(prócz nie należących do grupy terrierów,owczarki belgijskie) .
A jeśli już chcesz psa do obrony,polecam właśnie belga .Psy bardzo chętne do pracy z człowiekiem,nie potrafiące usiedzieć w miejscu .Ale przy takim psie,musiała byś się naprawdę poświęcić,bo nie znoszą nudy .(kiedyś bardzo chciałam i może kiedyś marzenie się spełni ).
A tak ogólnie rzecz biorąc,to dużo zależy od temperamentu psa .Wybierzesz najspokojniejszą ciamajdę,wtedy w większym % powinien być to pies średnio temperamentny czyli mniej ruchliwy, mniej pobudzony .
Niamey - Nie Mar 01, 2009 00:07
No nie wiem Właśnie siedzę, którąś godzinę ze stafficzką i ona wciąż szaleje:) Bokser już dawno odpadł z wywalonym jęzorem, a ona ciągle ma energię Jeśli pitbulle są jeszcze bardziej ruchliwe, to musi być ciężko...
Justka1 - Nie Mar 01, 2009 01:41
Niamey,ja piszę o naturalnej ruchliwości psa,a nie powodowanej zabawą z drugim .Ttb przebijają w zabawie większość innych ras z tego względu,że to terriery .
Tak,pitbulle są nad ruchliwe .
Tess - Nie Mar 01, 2009 11:31
Okej, może pity są bardziej ruchliwe, co nie znaczy, że staffiki leżą na kanapie. Znam ich wiele, sporo trenuje u są to tak aktywne i zabawowe psy jakich mało.
Justka1 - Nie Mar 01, 2009 11:42
Cytat: | Cietrzew,staffiki wcale nie są aż tak ruchliwymi psami.Przy pitach siadają .Żeby się przekonać,zapraszam na jakie kolwiek zawody z udziałem tej i innych ras ttb. |
Ja już się wypowiedziałam .Tess czytaj ze zrozumieniem .
Nie twierdzę nigdzie,że sb to psy na kanapę .
Off-Topic: | Nie edytowałam poprzedniego posta specjalnie,chciałam tylko ten cytat ale zjadło mi całość tamtego posta-musiałam przywrócić . |
pituophis - Nie Mar 01, 2009 14:36
Cytat: | ja na odwrót. Właśnie najbardziej lubię tę ich kocią naturę. Właśnie ona mnie najbardziej zauroczyła. Koci pierwiastek w psie |
Ja tez! Mi jednak odradzono basenji, z uwagi na brak praktycznego doswiadczenia z latwiejszym psem, poza tym nie sa lyse PSPP tez tego kociego pierwiastka maja calkiem sporo, nie chcialbym mieszkac na stale ze zbyt psim psem
Stado basenji w ruchu jest widokiem niezapomnianym, widzialem tylko raz, ale psiaki szalaly, bawily sie, byly ciekawe swiata. Az szkoda, ze bylo to na wystawie, i psy byly zasmyczowane.
Rasy mniej popularne, albo te, u ktorych duzy nacisk kladzie sie na uzytkowosc, albo pierwotne, generalnie sa zdrowe. Z popularnych a zdrowych - chocby whippet. Moje ulubione naguski tez zazwyczaj w zdrowiu zyja lat kilkanascie.
Duzo zalezy od linii z ktorej bierze sie psa. Jedne linie np. jamnikow maja koszmarne problemy z kregoslupem, a szorstkowlose jamniki znajomej maja minimalne, na starosc, w wieku lat -nastu.
|
|
|