To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

rudziak - Wto Kwi 01, 2014 00:02

PALATINA przykro mi :( wiem, że się nastawiłaś ale pomyśl, że trzeci pies obecnie to spory obowiązek, a musisz mieć czas i siłę by opiekować się Czatą.

Ja mam ogromny mętlik w głowie jeżeli chodzi o karmy. Wkręciłam się mocno w karmy bezzbożowe bo ciągle wszędzie czytałam, że zboża to zbędne zapychacze itp. Kupuje je dla kotów i dla psów, ale coraz częściej spotykam się z opinią, że taka duża ilość białka w przypadku psów jest szkodliwa jeżeli chodzi o nerki.

i czy ktoś wie czemu Lukullus jest taki tani? przecież jeszcze jakieś 2-3 lata temu worek 15 kg kosztował jakies 100 zł więcej http://www.zooplus.pl/sho.../lukullus_karma

do którego miesiąca szczeniaki powinny jeść karmę dla maluchów?

PALATINA - Wto Kwi 01, 2014 00:21

rudziak,
Za 2 mies to raz, że nie wiadomo, czy jeszcze będzie Czata, a dwa.. że opiekując się nią, muszę być w domu. a skoro już i tak muszę być w domu, nie mogę pracować, to równie dobrze mogę siedzieć przy okazji z sikającym na podłogę szczylem.

Mam teraz inny problem.
Być może potrzebuję opieki dla Czaty na najbliższą środę (cały dzień) i zupełnie nie mam pomysłu, jak tę opiekę znaleźć. :|

wilczek777 - Wto Kwi 01, 2014 00:22

rudziak szczeniaczkową karmę można długo stosować bo jest bogata ;) co najmniej 8 mies my będziemy młodą właśnie na puppy trzymać.
rudziak - Wto Kwi 01, 2014 00:29

wilczek777 dzięki :)

PALATINA nie wiedziałam, że musisz być w domu. Myślałam, że jeszcze normalnie zostaje sama.

Szura - Wto Kwi 01, 2014 08:51

Całkiem fajny ten Lukullus, ale dla nas za mało białka i tłuszczu. Moje dalej jadą na Breeders Bag (30% białka, 20% tłuszczu) i szczuplutkie są, więc chyba nie ma co kombinować.
PALATINA - Wto Kwi 01, 2014 08:54

rudziak,
Zostaje, ale nie na długo, max 5-6 godzin. Dostaje leki kilka razy dziennie, a 2 godziny po lekach musi iść na siku. Więc się zmieniamy z mężem. Ja jej daję leki i wychodzę na spacer w nocy i rano (jestem w domu do 12 - dopiero po tej godzinie mogę iść pracować). Potem Czata wytrzymuje sama do 17, aż wróci Wojtek, który po pracy już z nią siedzi, daje leki i wysikuje.
Tak to teraz wygląda. :|
Boję się, że za miesiąc nie będzie jej można zostawić nawet na te 5 godzin.
Choć pewnie ten etap długo nie potrwa, bo się zdecydujemy na eutanazję, gdy płyn za bardzo będzie jej płuca zalewał. :cry:

Sorgen - Wto Kwi 01, 2014 22:48

Kończy mi się powoli 20 letnia Klucha ;( Bardzo straciła apetyt, w sumie prawie nic nie chce jeść a już wygląda jak żywy trupek. Może ktoś polecić jakieś pasty, saszetki, płyny, cokolwiek co bym jej mogła podawać teraz?
Bel - Śro Kwi 02, 2014 00:49

Sorgen, a próbowałaś Royal Convalescence?
Sorgen - Śro Kwi 02, 2014 14:01

Jeszcze niczego nie próbowałam, suka mieszka aktualnie u rodziców i dopiero wczoraj się przyznali że od kilku dni prawie nic nie je :/ A dla tak starego, małego kundla kilka dni to długo. Chcę coś dziś już na szybko kupić i rozglądać się na necie za jakąś sensowną opcją.
Bel - Śro Kwi 02, 2014 14:31

saszetki są dostępne prawie u każdego weta. Na początek powinno wystarczyć. Nie wyjdzie to tanio ale powinno pomóc :-(
Sorgen - Śro Kwi 02, 2014 15:04

Ok podjadę jeszcze dziś zapytać. Kurcze nie wiem jak jeszcze jej pomóc, suka reaguje paniką na weta, nie chcę jej dodatkowo narażać bo mi zejdzie w gabinecie na serce. Czy do wody można jej glukozy podać? Obstawiam że już dużo jej nie zostało, od jakiegoś czasu leje w domu (na zalecenia weta miała próbę zagęszczenia i nie zagęszcza moczu wcale). Ostatnio w nocy kilka razy wymiotowała żółcią a następnego dnia obsrała całą kuchnię (ale chyba coś zjadła na polu, dostała węgiel i jej przeszło). Nie wygląda jakby ją coś bolało, nie cofa się przed dotykiem, nie piszczy, śpi spokojnie. Słabo z chodzeniem bo już mięśni praktycznie nie ma, wzrok, słuch i węch szczątkowy bo wpada w meble, nie reaguje na dźwięki ale kurcze ciągle żyje więc nie chcemy jej usypiać.
Bel - Czw Kwi 03, 2014 09:08

a moze steryd? mozesz poprosic weta o dawke na wynos i sama zrobic zastrzyk. Wzmocni ja troche i moze zacznie jesc?
PALATINA - Czw Kwi 03, 2014 13:04

Kurczę.. Bardzo mi szkoda, że nie ma suki. ;(
Zobaczcie jakie cuda: http://zmedovehohaje.cz/gallery/stenata-2-den/ :serducho:

quagmire - Czw Kwi 03, 2014 13:20

Nooo, czekoladowe są cudne :serducho:
Bel - Czw Kwi 03, 2014 13:24

Artus <3