Archiwum - Psiaki XV
Szura - Śro Sty 23, 2013 21:03
TO JEST CO INNEGO, to jest rozmowa o AKCESORIACH a nie o samym psie!
Bedlingtona.
PALATINA - Śro Sty 23, 2013 21:10
wow!
Te psy kojarzą mi się z czymś nierealnym - przez dziwną fryzurkę.
katasza - Śro Sty 23, 2013 21:10
A no tak, oczywiscie
Bedlingtony sa sliczne, ale nienawidze ich szaty wg wzorca
Nigdy o nich nie slyszalam nic, oprocz tego ze wiem ze istnieja i wiem jak wygladaja.
Mozesz cos o charakterze tak szybko napisac?
Pućka - Śro Sty 23, 2013 21:19
Szura, właśnie, właśnie jakiego?:D
U nas jeszcze krycia nie było, a ja już chciałam kupić klatko-transporter, posłanie, zabawki, obroże...
Pućka - Śro Sty 23, 2013 21:21
Oo pisałyśmy równocześnie..
Też nie wiem zbyt wiele o tych psach, poza wyglądem:)
katasza - Śro Sty 23, 2013 21:29
Musze sie pochwalic!
Chyba jednak nie mam tak niewychowanego psa jak mi sie wydaje, dzisiaj w lecznicy byl najgrzeczniejszy. Jak zaczynal szczekac wystarczylo 'nie' i momentalnie przestawal, lezal sobie kolo mnie, tylko jeden maly york na flexi podlazil i zaczepial go do zabawy i uciekal, ale nawet jakos tak grzecznie i spokojnie sie bawil w tej lecznicy
Szura - Śro Sty 23, 2013 21:31
Mają fajną historię, zwane były 'psem cyganów' albo 'pudlem dla ubogich'. Górnicy bardzo je cenili, bo tępiły szczury, potrafiły też przewidzieć burze, a ulewy wtedy były prawdziwym zagrożeniem dla ludzi w kopalni. Polowały też na zające, lisy, ponoć i borsuki. Służyły też rozrywce, brały udział w wyścigach, w których potrafiły wygrać z whipettem.
Przez swoją wszechstronność i wyjątkowy wygląd zainteresowały arystokrację, która zresztą pewnie wymyśliła tę dziwną fryzurę. Wśród przodków mają whippeta, pudla, dandie dinmont teriera, a niektórzy mówią, że i bullterriera.
Można śmiało powiedzieć, że zachowały swoją wszechstronność, do tego nie są aż tak 'ostre' jak większość terrierów. Są bardzo żywiołowe, szybkie, skoczne, chętne do zabawy, co sprawia, że istnieją hodowle sportowe. Głównie trenują coursing, ale też agility. Ponoć wiele z nich rodzi się z aportem (na to liczę ). Dobrze dostosowują się do trybu życia właściciela, trochę jak pudle - jak ktoś chce psa aktywnego, to świetnie, ale jak ktoś chce się głównie przytulać na kanapie, to też nie ma sprawy. Zazwyczaj nie są nachalne i narzucające się, ale bardzo doceniają uwagę i pieszczoty. Przyznam, że z tego co widziałam i czytałam wydają się być super mieszanką najlepszych cech terriera (zawziętość, mocny charakter, pewność siebie, pasja), pudla (inteligencja, WŁOS! , chęć do zabaw, wszechstronność) i charta (szybkość, brak nachalności, szaleją na dworze a w domu spokój).
Jakby nie patrzeć jest ich tak mało, że dużego doświadczenia nie mam z tą rasą, więc jaki NAPRAWDĘ jest owiec to mam nadzieję się przekonam na własnej skórze.
katasza - Śro Sty 23, 2013 21:36
Cholera, tak duzo terrierow mi sie podoba, bedlington watrobkowy albo pszeniczny
I z tego co piszesz maja super charakter, ale ja sie boje psow mysliwskich... Marzy mi sie pies ktory zyje w zgodzie z np. krolikiem
Jak juz owca bedziesz miala to dawaj znac czy sie opis zgadza z rzeczywistoscia
Ps. wg mnie neonka zielona bedzie pasowac ale do szarego pasowalaby mi tez rozowa neonka
A tak btw. to drugi pies mial byc mopsem oczywiscie... ale skoro moj Frodo musi sie wybiegac wiec codziennie 2 godzinny spacer, wycieczki nad morze i w gory to mops nie dotrzyma mu kroku, a nie bede chodzic na dwa spacery.
Baaardzo mnie kusi toller. Ma ktos z was jakies doswiadczenia z ta rasa?
Toller, pudel, mops albo pies ze schroniska i wez tu czlowieku badz madry
yoshi - Śro Sty 23, 2013 21:51
Szura a z jakiej hodowli?:D
Trzymam kciuki żeby wszystko poszło po Twojej myśli!
Ja po swoich niewielkich kontaktach z tą rasą mam bardzo dobre zdanie o nich
A w ogóle zawsze mnie cieszy jak ktoś decyduję się na rzadką rasę
Szura - Śro Sty 23, 2013 21:53
Ja akurat marzę o niebieskim jagniątku. Ale kolor czy płeć to dla mnie detale.
To prawda, że mogą mieć silny instynkt myśliwski i na spacerach może być ciężko, natomiast ponoć w domu bez problemu można je przyzwyczaić do innych zwierząt, szczególnie jeśli od małego się przyzwyczaja.
To prawda, różowa neonka by super pasowała, ale a) mam alergię na róż, choć ten mi się całkiem podoba i b) gryzie się z pomarańczowym.
EDIT: jak się psiaki urodzą to wtedy będę się na pewno chwalić skąd i po kim, i w ogóle.
Nakasha - Śro Sty 23, 2013 23:46
Gratuluję. Wprawdzie osobiście ridgebacki i bedlingtony mnie... hmm.... nie pociągają ale skoro Wam pasują, to super.
Ja się nie mogę przestać zachwycać Shirą, tym, jaki ona ma wspaniały charakter i jak pięknie i szybko się uczy. I w ogóle tym jaka jest piękna i puchata. Wiem, że część puchatości jej zejdzie, ale i tak będzie mięciutka. No i Zbyszek jest nią zachwycony.
agacia - Czw Sty 24, 2013 00:27
Mi przez tą zime, snieg i jazdy z psami na nartach zachciało się 4 psa. Ale 4 nam sie do auta nie zmieszczą No i z 4 sama na spacer nie pójdę, a jakoś nie wyobrażam sobie chodzenia na raty.
katasza - Czw Sty 24, 2013 00:33
Jak nie? Dwa w jedna reke i dwa w druga
Nakasha - Czw Sty 24, 2013 00:34
Byliśmy w niedzielę na spacerze. Nasze 3 psy: owczarek australijski, owczarek niemiecki, mix malamuta oraz towarzystwo: 2 owczarki australijskie, 1 border collie, 1 szczeniak białego owczarka szwajcarskiego. W sumie taki owczarkowy spacer. Nala i Shira zachowywały się cudownie, a Nemo różnie - jednak duża ilość psów w tym 3 niekastrowane samce bardzo go rozpraszały i co chwila próbował je dominować. Owsiki jeszcze w miarę mu ustępowały, ale z BC było parę spięć. I część spaceru Nemo przeszedł na smyczy. Następnym razem wezmę mu linkę.
Tak, tak... padało.
Nemo, Nala i Shira:
Razem:
Latający pies
Inne psiaki:
Gdy właściciel BOSka zaczął biec... co zrobiły owczarki?
A co do 4 psów. 2 w ręce, 2 przypiąć do pasa i do przodu.
Szura - Czw Sty 24, 2013 06:58
Nakasha, uwierz mi, mnie tak samo nie pociągają owczary. W ogóle z Tess się nieźle dobrałyśmy, ja skazana na jej owczarki, ona na moje terriery.
|
|
|