To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

quagmire - Wto Sty 29, 2013 16:41

Ninek, przy dobrym sztucznym też powinnaś zauważyć.
wuwuna - Wto Sty 29, 2013 16:42

Ninek napisał/a:
wuwuna, a wiesz, że nie wiem? O naturalne światło teraz ciężko...
w ostrym świetle też powinno być widać. Jak odchylisz lekko powiekę najlepiej da się to zobaczyć.

Dark ruby są tak na prawdę po prostu brązowe.

Noxa - Wto Sty 29, 2013 21:37

Właśnie ja też się bardzo mocno zastanawiam jaki kolor mają te jej maluchy (dwa z nich sa u mnie) które ninek pokazała. Sądząc po wszystkich zdjęciach mamuśki jakie widziałam, to są takie same, ich kolor można by określić jako stalowy szary zaciągający lekko na jasny, liliowy fiolet z domieszką brązu. W zależności od tego pod jakim kątem pada światło i jakie jest. Jasne światło słoneczne wyciąga więcej brązu. Jeśli chodzi o oczko to raczej jest czarne, tyle że on ma strasznie dużą niechęć do macania jego głowy i ciężko jest się przyjrzeć bardzo dokładnie. Jego brat kolor futra miał identyczny, tyle że jest haskaczem z czerwonymi oczami i po jego futrze ciężko już teraz stwierdzić co to wcześniej było ;p Jeśli będzie potrzeba to postaram się porobić zdjęcia, tyle ze teraz nie mam dostępu do aparatu...
wuwuna - Wto Sty 29, 2013 22:20

Ninek, Noxa. To nie jest skomplikowane, to proste jak drut. Jak mają czarne to mink, a jak dark ruby, ruby to mock mink. ;)
noovaa - Śro Sty 30, 2013 08:28

Myślałam o mink, bo wygląda jak moja była tymczasóweczka właśnie tak określona, ale takie cuda tu napisałyście że bałam się odezwać :P .

lilac agouti chyba nie łatwo trafić (?) :P

Ninek - Pon Lut 04, 2013 12:22

Pyl mnie zagięła :P Uznałam z biegu, że baba, o którą pytałam wcześniej to rex.
A teraz Pyl pyta, czy to przypadkiem nie velvet. No i zgłupiałam, bo wąsy ma proste, ale z kolei futerko twarde jak rex.

Cegriiz - Pon Lut 04, 2013 12:35

Ninek, nie tak do końca proste ;)

Tu masz nierodowodową rexową pannę

Ninek - Pon Lut 04, 2013 12:40

Cegriiz, velveta nigdy na oczy nie widziałam, więc nie wiem jakie one mają wąsy.
Wszystkie moje rexy miały bardziej kręcone wąsy a tylko jeden był rodowodowy.

wuwuna - Pon Lut 04, 2013 12:44

Ninek, rodzaj/jakość futra nie zależy od odmiany, ale od wartości materiału genetycznego
Szczury rodowodowe mają lepszą jakość okrywy włosowej zawsze. Tu też trafiają się kiepskie typy. Ale te selekcjonowane od wielu pokoleń mają piękne kręcone futerka.

Canon tyczy się szczurów rodowodowych. Kundelki to jeden wielki misz masz i ich 'jakość' jest dużo gorsza. A często fatalna. Dlatego porównać się nie da.

Twoja dziewuszka ma brzydkie futro i jest prawdopodobnie kiepskim teddy rexem. Ale rexem też może być.

[ Dodano: Pon Lut 04, 2013 12:45 ]
Cegriiz, twoja samica jest teddy rex. :wink:

Cegriiz - Pon Lut 04, 2013 12:58

wuwuna, oooo.... Jak to ? Dobrze wiedzieć :mrgreen:
Już co prawda śp. Maleństwo jest, ale przynajmniej uzupełniam swoją wiedzę.
Rozumiem, że łysienie zdarza się u u teddyrexów jak i "normalnych" rexów ?

A to w takim razie ? Bo rexopodobne na pewno.

Jeszcze jedną mam panienkę rexopodobą, ale to już się tylko dopytam: z DR i standarda, teddyrex też wyjdzie ?

Bo w sumie nie do końca się orientuję jaka jest różnica między teddy a nie teddy ;)

L. - Pon Lut 04, 2013 15:10

Cegriiz, teddy rex = rex+velveteen.
quagmire - Pon Lut 04, 2013 15:24

Cegriiz, jeśli double rex będzie też velveteen, a może, to wyjdzie.
Cegriiz - Pon Lut 04, 2013 15:33

Jeśli któreś z rodziców niosło velveteen rozumiem, ze też z takie połączenia by nie wyszedł teddy rex ?

L., bardziej mi chodziło o wygląd ;) bo samo połączenie to rozumiem.

quagmire - Pon Lut 04, 2013 16:15

Cegriiz napisał/a:
Jeśli któreś z rodziców niosło velveteen rozumiem, ze też z takie połączenia by nie wyszedł teddy rex ?

Nie rozumiem :(
Ogólnie velveteen (jak i rex), to cecha dominująca. Nie można go nieść, można tylko nim być lub nie. Jeśli rodzic re re <- czyli double rex jest też jednocześnie velveteenem (pewnie jakoś da się to rozpoznać, ja nie umiem), to wtedy z połączenia ze standardem połowa dzieci powinna być rex a druga połowa teddy rex (o ile jeszcze każde z nich nie będzie np fuzz genem).

Teddy rexy mają bardziej miękkie futro i dużo mniej skręcone wąsy. Rexy są twardsze.

Cegriiz - Pon Lut 04, 2013 16:24

quagmire napisał/a:
Ogólnie velveteen (jak i rex), to cecha dominująca.

No to wyjaśnione :)
Dzięki wielkie :)

A to białe co zamieściłam powyżej to też teddyrex jest ?

U mnie na 3 rexopodobne wszystkie były miękkie, z czego najmiększa jest właśnie ta po rodzicach standard i DR. Tylko ona ma też zdecydowanie bardziej skręcone wąsy niż śp. Mya (to rude) i Aira(to białe).

EDIT: Rozumiem, ze teddyrexy też tak mocno łysieją jak "normalne rexy" ?