Archiwum - Chomiczki
nezu - Śro Mar 20, 2013 09:26
Bel, śmierdzenie samców chomów jest dla mnie dyskusyjne (syryjskich oczywście, bo tylko takie miałam/mam). ChomChom przy Bombilli to były lilije.
Masz szczęście do rzadko rujkującej samicy, ciesz się. ;p
Bom ma co 2, 3 dzień...
Sorgen - Śro Mar 20, 2013 09:54
Ja też pamiętam że moje wszystkie samce syryjków nie śmierdziały prawie wcale pomimo tego że jako małe dziecko trzymałam je w akwarium Za to jak raz mi się samica trafiła to był koszmar, nie taki jak myszy które też kiedyś miałam ale jednak w porównaniu do samców to tragedia.
Swoją drogą od jakiegoś czasu nie mam szczurów i kurde nosi na chomika Małe to to więc jednak mniejsza klatka, sprzątać tak nie trzeba, żyje sam, ma kołowrotek więc by mnie sumienie nie gryzło jakbym któregoś dnia nie mogła go wypuścić na wybieg. Yhh kurde kusi kusi.
nimka - Śro Mar 20, 2013 09:55
To ten piasek???
http://www.zwierzakowo.pl...pucek.2693.html
Jeśli tak, to przy okazji niedługo zamówię (żwir dla kotów i szczurów się baaardzo szybko kończy co mnie nie cieszy wcale...).
sachma - Śro Mar 20, 2013 09:56
Sorgen, z podobnych względów mnie też kusi, ale cały czas - klatkę sprzątać trzeba, w domu jednak czuć - jak nie zwierzęciem to trocinami - a ja na zapach trocin jestem bardzo czuła.. no i człek się przywiąże a zwierze odchodzi...
Bel - Śro Mar 20, 2013 09:59
nimka, tak ten ja kupuję w tesco na kabatach
Ninek - Śro Mar 20, 2013 12:31
| Sorgen napisał/a: | | Małe to to więc jednak mniejsza klatka, |
No nie do końca. Moje chomiki zajmują o wiele więcej miejsca niż szczury. A chomiki są dwa, szczurów 7. Głównie dlatego wkurzają mnie moje chomiki i gdyby ktoś zaufany chciał którąś, to bym mu ją chętnie oddała razem z mieszkaniem. Nie mam miejsca na NIC w pokoju, przez te dwie ogromne klatki.
Dla chomika minimum to 60x40 aczkolwiek ja bym syryjka nie wsadziła do mniejszej niż 70x40 - zwyczajnie bym na mniejszej powierzchni nie upchnęła potrzebnego sprzętu.
Co do zapachu. Moich samic poza rują nie czuć kompletnie i serio nie mam pojęcia o jakim zapachu mówicie. Czuć trociny i siano, nic więcej. Nawet moja babcia, która jest przeokropnie wrażliwa na zapachy, często wisi nad klatką chomików i sie dziwi, że czuje tylko siano. Na pewno ogromne znaczenie ma klatka i ilość trocin. Jak młode Amy podrosły i musiałam je porozdzielać do małych klatek to faktycznie było dużo gorzej z zapachem. Pucek idealnie chłonie zapach moczu i czuć go tylko przy ruszeniu (czyli przy sprzątaniu) a sam chomik w sumie nie ma zapachu, pachnie pluszakiem i sianem, troche mi sie to z kotem kojarzy (pomijając siano )
Mocz samców wg mnie śmierdzi dużo mocniej niż samic. No i mnie bardzo uczula (nawet przesiewać piasku nie mogłam). U samic tylko ruja jest koszmarna, ten zapach jest dla mnie równie zabójczy co mysi. Na szczęście odkąd nie ma Tymka moje baby mało rujkują.
Co do Pucka, ja za tą typową butelke daje 8zł a starcza na dłuuugo (tzn teraz mi dwie schodzą, odkąd Baccara ma duży basen ze sporą warstwą ale bardzo długo wytrzymuje i nie śmierdzi).
quagmire - Śro Mar 20, 2013 12:40
Jak miałam na dt roborka (tyle, że nie mam pojęcia, jakiej był płci), to nie śmierdział praktycznie wcale. To znaczy dla mnie zupełnie. Sprzątałam, bo wypadało po prostu. A mieszkał w dunie. Może kwestia ściółki, a siedział na takiej jak szczury, która generalnie ciut lepiej chłonie niż przeciętne trociny, więc może dlatego.
A może dlatego, że przy szczurach nic mi już nie jest straszne
Sorgen - Śro Mar 20, 2013 12:44
No ale dla mnie jest różnica w wielkości klatki między nawet 70x40 a samoróbką szczurów o podstawie 120x60. Wiem doskonale że choma nie mogę do maleńkiej klatki wsadzić Muszę się wstrzymać do ślubu bo nie chcę rodzicom na dwa tygodnie zwalać na głowę dwóch psów, krabów, rybek i chomika dodatkowo zwłaszcza że gryzoni nie lubią Ale potem ojjj kurcze kusi
Groteska - Śro Mar 20, 2013 12:52
Z miejscem zawsze tak jest.. dlatego ostatnio zainwestowałam w regał. Świetna sprawa
zdjecie jeszcze bez ostatniej klatki
I mała alienka z miotu B - Bianca. Zrobiła mi niespodziankę i codziennie wygląda inaczej. Dziś zauważyłam szare łatki . Czyżby jednak była tts... Czekam z niecierpliwością aż podrośnie
Ninek - Śro Mar 20, 2013 12:53
Sorgen, ale szczury można trzymać w klatce dużej ale o małej podstawie a chomika nie - dlatego o tym pisałam
Ja baaardzo polecam szklane terrarium dla chomika. Bardzo ładnie wygląda
Ja niestety nie znalazłam regału gdzie by sie zmieściły moje klatki. Poza tym ja ich w ogóle nie podnosze - są za ciężkie. Na regale nie miałabym jak sprzątać.
Sorgen - Śro Mar 20, 2013 13:06
No ja z racji zamiłowania do zwierząt terraryjnych pewnie bym choma właśnie do terra wsadziła. Zwłaszcza że chcę żeby jedyny plastik w klatce/terra to był kołowrotek. A resztę chciałam zrobić z korzeniami, rurami korkowymi, gniazdami z siana czy dziuplami w pniaczkach. Znam gościa który terraria robi więc mogłabym ustalić większą wentylację niż w typowych jest no i wymiar dowolny. Aaaa kurde skończy się na chomiku jak nic, normalnie powrót do dzieciństwa
Bel - Śro Mar 20, 2013 13:13
Sorgen, oddam Ci mojego
Groteska - Śro Mar 20, 2013 13:14
Ja regał na wymiar miałam robiony. Wszystkie są za wąskie i bardzo płytkie... Fopy mają niewiele mniej niż 50cm szerokości... Terrarium na dole regału jest super Mam tylko lampkę ledową na środku, bo wieczorem słabo widać, co się dzieje
katasza - Śro Mar 20, 2013 14:01
Tez mnie kusil chomik ale to bardziej ze wzgledu na to ze bardzo mi sie podoba to ze u chomikow mozna miec drewniany wystroj. Uwielbiam takie terraria zblizone do natury
Jednak tez chce zrezygnowac ze zwierzat klatkowych, bo nie mam czasu i wnerwia mnie zapach ktory czuc juz godzine po sprzataniu. Ja bym nawet kota juz nie chciala, bo kuwete trzeba sprzatac Leniwa sie zrobilam.
Ninek - Śro Mar 20, 2013 14:10
Chomiki są fajne jeśli ma sie miejsce i chce sie niewymagające zwierze. Mało sprzątania, mało jedzą, większość ma właściciela głęboko gdzieś i tylko kołowrotek i pełna micha są ważne. A jednak zwierzak jest (mi było strasznie jak nie miałam nic żywego w pokoju, stąd chomiki).
Ale odkąd szczury wróciły zrobiło sie ciasno i mnie to irytuje, bo na siebie samą nie mam prawie miejsca...
Sorgen, kołowrotek drewniany też może być. Drogie są ale śliczne
Chomiczy wystrój jest super. Mi też bardzo sie takie naturalne klatki podobają. U myszoskoczków też takie można mieć
|
|
|