To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Mangusta - Pon Gru 14, 2009 20:54

maj-czerwiec, o ile romanse dojdą do skutku. cena będzie zależeć od tego kto będzie tatusiem - jeśli Pomidorek to myślę że nie więcej jak 70zł, jeśli uda mi się pożyczyć hybrydę od szefa to pewnie koło 150/szt. to normalna cena jak na zbożówy.

spoko, bede sie ogłaszać ;)

pituophis - Wto Gru 15, 2009 13:57

Jaka to hybryda?

Chyba najlepszym waranem dla początkujących jest V. acanthurus.

Mangusta - Wto Gru 15, 2009 14:07

Cytat:
Jaka to hybryda?
ta od Karli, samczyk p.guttatus x p.emoryi x lampropeltis getula floridiana (czy tam któryś z ssp.). wygląda toto jak lampro z głową od zboża (Bartek foty wstawiał całkiem niedawno na TCP), ogólnie byłam całkiem blisko od kupienia tego węża ale w sumie dobrze że go tylko ewentualnie pożyczę. Bartkowi niedawno zdechł ten 27letni boas więc zapełnia sobie nowymi wężami powstałe miejsce w domu.
pituophis - Śro Gru 16, 2009 20:32

Mam jego brata, będziemy rodziną! :D
Mangusta - Śro Gru 16, 2009 21:42

lol :D a to psikus :D

a btw, dzisiaj pierwszy raz widziałam i słyszałam jak żółw wielkości pudełka zapałek beka. to było takie konkretne "Burp!" z ekstra bąbelkiem. Żółwiki chińskie są niesamowite, jak bonie dydy ten żółw jest tak radośnie nieporadny że nie można przestać się patrzeć.

H. - Nie Gru 20, 2009 12:26

Mazoku, a co jest potrzebne żeby trzymać takiego żółwika? (Wyżywienie, warunki, miejsce)
Mangusta - Nie Gru 20, 2009 13:06

właściwie potrzebne jest wszystko to, co u żółwia czerwonolicego z tym małym szczegółem, że nie trzeba kupować gigantycznego akwarium. żółwiki chińskie dorastają do parunastu cm (samice, samce stosunkowo mniejsze) więc są naprawdę maleńkie jak na żółwie wodne. swojego obecnie trzymamy w 60L akwarium z wodą nalaną do połowy i ma tam baaardzo dużo miejsca. standardowo potrzebna wyspa z żarówką grzewczą, trochę kryjówek na czas aklimatyzacji, mocny filtr (my mamy byle jaki i działa) by sprawiać wrażenie przepływu wody, sporo płytszych miejsc w których żółwik będzie mógł spać (to są rzeczne żółwie i siedzą na płyciznach). potrzebna też jest lampa UV ale ja mam Ultra Vitalux i to świetnie się sprawdza, plus glony nie rosną w akwarium tak szybko. na lato wystawiany jest na balkon i wtedy naświetlanie UVką w ogóle odpada.

co do jedzenia to karmimy go ochotką, larwami komarów, rzęsą wodną i chrupkami JBL - wygląda to tak samo jak BioRept z tym że jest o wiele zdrowsze. chrupki najlepiej się sprawdzają bo jak wiadomo nasz żółwik nie ma dolnej szczęki i nie jest w stanie gryźć, a tutaj ma jedyne źródło wapnia (plus calcimizer dodany do wody). pewnie na TCP byłabym zaraz zjechana, ale nie ma bata by on sobie poradził z muszelkami ślimaków czy sepią.

wkurza mnie że Piotrek kolekcjonuje żółwie - po sztuce każdego, zamiast myśleć o parach rozrodczych. Chinemys Reevesii jest na liście żółwi zagrożonych wyginięciem i rozmnażanie go byłoby świetnym pomysłem.

H. - Nie Gru 20, 2009 13:08

Mazoku, dzięki :) to teraz jeszcze poka żułfia :}
Mangusta - Pon Gru 21, 2009 13:04

Hall, specjalnie dla Ciebie ;P to co mi się udało złapać (wbrew pozorom jak na taką paczkę zapałek to on nieźle zapieprza...)

Smaaaajl

daj daj daj daj daj!

to jakiś rosyjski taniec

A teraz trochę nowości:
Helmut i jego koleżanki na tymczasie (Helmut to ten po lewej)

a tu Helmutowa przyszła rodzinka - Helga i Hanz. niestety odkupiłam je od chłopaka który niekoniecznie się nimi zajmował, więc od czasu przyjazdu z Berlina praktycznie nie urosły, są mocno odwapnione, obżarte piachem i brakuje im witamin. najgorzej wygląda Hanz, ale z każdym dniem jego zachowanie się poprawia.
Helga

Hanz (w trakcie wylinki)

a tutaj niespodzianka - dwa karmowe gekony, których ahety nie chciały jeść. już samodzielnie jedzą, podrosły, są w znośnej kondycji, chyba już zostaną u mnie. jeden to blazing blizzard (z jakąś plamą na tyłku), co do tego fioletowego to nie mam pojęcia.

Jabba dla fanów Jabby (on jest złem i czeka na koleżanki)

i na końcu Głupia w basenie.

futrzasta - Pon Gru 21, 2009 14:03

gekony na karmówkę? możesz mi je wspaniałomyślnie podarować jak ich nie chcesz :P
H. - Pon Gru 21, 2009 14:12

Mazoku, o jaki on jest fajny :mrgreen: 'miźnij' go tam ode mnie :P
Helmut i koleżanki też mnie się podobują, a to spojrzenie Głupkowej.. *_* Boska jest!

Mangusta - Pon Gru 21, 2009 14:19

Hally napisał/a:
a to spojrzenie Głupkowej.. *_* Boska jest!
a jakie mam po niej dziary na rękach ;>

futrzasta napisał/a:
możesz mi je wspaniałomyślnie podarować jak ich nie chcesz :P
hehehe, sorry ale ni dudu, nie po to je przymusowo karmiłam parę tygodni by teraz oddawać za darmo ;] czekam aż trochę podrosną i sprawdzę płeć, jeśli to będą samce to sprzedam bądź jednego oddam siostrze, jeśli samice to dołączą do mojego High Yellow het na Tremper Albino ;]
H. - Pon Gru 21, 2009 14:22

Mazoku napisał/a:
a jakie mam po niej dziary na rękach ;>
No to tym lepiej, wiesz ile tatuaż kosztuje? :D A tu dziary gratis :P (sorry ;) )
futrzasta - Pon Gru 21, 2009 17:25

pfff koleżance żałujesz :P skąd w ogóle jesteś Mazoku ?
Anonymous - Pon Gru 21, 2009 17:41

żab i karmowe rządzą.