To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 14:29

Przejadę się może jutro do Ciapkowa. Myślę, że warto pomóc biednemu zwierzakowi, bo rasowe tak czy siak znajdą sobie domki, a z tymi ze schroniska jest gorzej.
Ninek - Pią Kwi 01, 2011 14:43

olus0312, postaraj sie dotrzeć do wolontariuszy ;)
Pracownicy schronisk zazwyczaj nie wiedzą o psach za wiele a wolontariusze starają sie je poznać ;)

Pogrzeb też na dogomanii w tematach adopcyjnych.

nezu - Pią Kwi 01, 2011 14:45

corgi welsh i cardigann. :serducho: :serducho:
To duże psy w krótkołapym, niedużym ciałku. ;)

Uwielbiam je.

olus0312, jasne że możesz pomóc, musisz się jednak liczyć z tym że taki psiak ze schroniska może wynieść z niego niestety sporo nieprzyjemnych nawyków czy lęków nad którymi trzeba będzie popracować. Warto wypytywać wolontariuszy o zwierzaki. A nuż znajdziesz psa marzeń?
Trzymam kciuki. :)

olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 14:50

Ninek napisał/a:
dotrzeć do wolontariuszy
Ninek, podpowiedz jak się do tego zabrać. Mam zapytać w schronisku o wolontariuszy?
yoshi - Pią Kwi 01, 2011 15:26

Nezu ja też je uwielbiam! Co więcej dzwoniła do mnie jakiś czas temu pewna hodowczyni która chciała mi sprzedać szczeniaka, jednak przy dużej ilości chłopaków w miocie hodowcy miewają problemy. Ale niestety... gdyby zadzwoniła za rok prawdopodobnie inaczej by się to skończyło :serducho:

Olus zawsze możesz zobaczyć allegro, tam wiele piesków jest reklamowanych i często właśnie z domów tymczasowych :)

AngelsDream - Pią Kwi 01, 2011 16:14

olus0312, nasz schroniskowy kundelek to świetny pies, ale wymagał sporo pracy i nic o nim nie wiedziałam przed adopcją, także opcja z DT bardzo dobra.
olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 16:40

Jestem po rozmowie z moim chłopem, niestety nie chce kundelka :( ale chociaż obiecał, że pojedziemy do schroniska...
yoshi - Pią Kwi 01, 2011 16:47

w schroniskach, w fundacjach i DT są nie tylko kundle. Wiele ras ma własne fundacje choćby jeśli interesują Cię właśnie buldożki i tego typu http://start5g.ovh.net/~a...y&id=1&Itemid=3
Ninek - Pią Kwi 01, 2011 17:13

Dość ważną kwestią jest to, dlaczego nie chce kundla. Bo jeśli chodzi mu tylko o wygląd psa, to w schroniskach znajdzie naprawdę wiele psów wyglądających na rasowe a i rodowodowe sie czasami trafiają.
I czy skoro nie kundel to zarejestrowana hodowla? Czy myśli o 'rasowym psie z allegro'?

Sysa - Pią Kwi 01, 2011 17:20

Mi się wydaje, że chyba jednak bardziej chodzi w tym wszystkim o charakter, a mimo wszystko u danej rasy łatwiej przewidzieć możliwe cechy charakteru niż u kundelka. No i szczeniak jest "tabula rasa" w przeciwieństwie do psa dorosłego.
Ale hodowlę też trzeba dobrze wybrać.

olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 17:22

Ninek napisał/a:
I czy skoro nie kundel to zarejestrowana hodowla
Tak. Bez rodowodu to pies "w typie", a nie rasowy :wink:
olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 17:24

Sysa napisał/a:
u danej rasy łatwiej przewidzieć możliwe cechy charakteru niż u kundelka
jemu dokładnie o to chodzi :mrgreen:
edit. sory, że post pod postem, ale nie wiem jak je scalić :wink:

Tess - Pią Kwi 01, 2011 17:36

olus0312, owszem, ale co innego, gdy bierzesz psa ze sprawdzonego DT. Osoba, która mieszka z danym psem od dość dawna, tego psa zna i jest to dużo bardziej przewidywalne niż szczeniak rasowy brany z hodowli, bo to również bywa ogromną loterią.
Jeśli chcecie psa rasowego, rozumiem, nie namawiam na siłę, sama mam dwa rasowce, po prostu bądźcie świadomi, że różnie bywa. ;)

Anonymous - Pią Kwi 01, 2011 19:02

Obiecane fotki Rity po strzyżeniu ^^

babyduck - Pią Kwi 01, 2011 19:13

Jaka ona pluszoooowaaaa :serduszka: :serduszka: :serduszka: