To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

Devona - Wto Mar 19, 2013 20:47

Mysi zapach jest dla mnie najgorszy i najbardziej intensywny, później jest chomik, szczury same w sobie średnio intensywne aromaty wydzielają, oprócz oczywistych ;) . Zresztą po reakcji kotów widziałam, że nie tylko ja bardziej reaguję na te mniejsze gryzonie, bo one potrafiły stać pod zamkniętymi drzwiami innego pokoju, gdzie przebywał taki zwierz i zawodzić. Z prób zjedzenia Mikołaja (jednej prawie skutecznej) i ogólnie nadmiernego ze strony kotów zainteresowania nie mam już myszy ani chomików :( .
Groteska - Wto Mar 19, 2013 20:49

W pokoju mam 4 klatki + terrarium. W każdej pudełko z puckiem. Przy częstym przesiewaniu "grudek" i regularnej zmianie starego - na nowy jest ok. Najgorzej przy samicach w czasie laktacji... sikają strasznie dużo i często. Nie czuję różnicy między samicą, a samcem, jeśli chodzi o mocz. Najgorsze są rujki. Vanessa jak ma ruje czuć w całym mieszkaniu :?
Jednak nic nie przebije smrodu osikanego kołowrotka... :P

nezu - Wto Mar 19, 2013 20:55

No właśnie zapach rujkującej chomiczycy jest morderczy dla nosa. >< ;)
PALATINA - Wto Mar 19, 2013 21:33

Dzięki. 8)
Już mi przeszła ochota na chomika (i tak bym nie kupiła, ale kusiło i męczyło). :P
Ja od niedawna doceniam brak smrodku po wejściu do mieszkania.
Jak regularnie sprzątam świnkom, to prawie ich nie czuć.
Od szczurów zawsze coś tam woniało.

mmarcioszka - Wto Mar 19, 2013 23:02

nezu, gratki, śliczne są :D
rudziak - Wto Mar 19, 2013 23:12

nezu gratulacje, cudeńka :serducho:

Dla mnie zapach chomika jest bardzo przyjemny, taki popcornik :mrgreen: Ale nie miałam styczności z samicami. Od szczurów czuć zdecydowanie mniej przyjemnie.

Bel - Wto Mar 19, 2013 23:35

samce chomow smierdza zdecydowanie bardziej od samiczek. Ale to u kazdego gatunku tak jest :P
nimka - Wto Mar 19, 2013 23:58

Ninek napisał/a:
Wybieg ma na celu urozmaicenie, kula tego urozmaicenia nie dostarcza (bo chomik jak szczury nie podziwia widoków tylko sprawdza wszystko zębami/wibrysami).

No i to mnie przekonuje!

Ale czy on na pewno nie "cierpi" jeśli poza klatką nie ma w ogóle wybiegów?
Jedyne miejsce gdzie mogę go puścić, to ewentualnie łóżko, ale czy ja wiem czy to taka rozrywka?

Poniżej zdjęcia klatki mojego chomika i zdjęcia samego zainteresowanego ;)

W klatce (dunie) ma długą rurkę z papieru opakunkowego który zwinięty włożyłam w rolkę po papierze toaletowym (aby nie musieć używać żadnej taśmy do sklejenia tego). Średnio korzysta. Czasem sobie przejdzie przez nią. Za domkiem ma nawsadzanych chusteczek, aby sobie wziął w razie potrzeby zbudowania gniazda. Do tego leży wapienko (raz ugryzł 8) ). Aha - i dywanik z polaru na schodach, bo się początkowo ślizgał i nie mógł wejść na półkę. Teraz już chyba by umiał, ale on lubi ten dywanik, to zostawiłam ;)

Oto CHOMIŚ:

gatunek: chomik dżungarski, ubarwienie: saphir (szafirowy), chłopiec
urodzony ok. 15.12.2012, u mnie od 14.01.2013

oto on:

a to jego mieszkanko:

A co do śmierdzenia chomików: ja tam za bardzo nic nie czuję... siki szczurze śmierdzą zdecydowanie gorzej. Mój chomik mocno śmierdzi tylko w chwili wyjęcia go z domku, przed sprzątaniem klatki. Jak go po sprzątaniu wkładam z powrotem, to już nie śmierdzi - w ogóle. Czyli to kwestia bardziej "duchoty" w domku i nie wietrzenia futra.
Tzn. oczywiście chomik ma jakiś tam specyficzny zapach, ale bez przesady żeby on był jakoś szczególnie intensywny.
Może to zależy od tego w jakiej klatce mieszkają? Czy jest wystarczająca wymiana powietrza?

Bel - Śro Mar 20, 2013 08:23

nimka, a gdzie ma kuwetkę z piaskiem? :)
Groteska - Śro Mar 20, 2013 08:39

Fajny Alex, ale kołowrotek ma za małą średnicę - nawet jak dla karzełka. Minimum to 17cm, przy czym zaleca się 20.
nimka - Śro Mar 20, 2013 08:42

Bel napisał/a:
nimka, a gdzie ma kuwetkę z piaskiem? :)

jeszcze nie ma ;)

Bel - Śro Mar 20, 2013 08:49

nimka, to wstaw jak najszybciej :) chomiki uwielbiają piasek- kąpią się w nim a przy okazji będzie sikac w jedno miejsce ;) z piasków dostępnych w sklepach mogę polecic Ci firmy PUCEK- 10zł za 1kg. Na pewno nie vitapolu.
nimka - Śro Mar 20, 2013 09:17

Bel napisał/a:
mogę polecic Ci firmy PUCEK- 10zł za 1kg.

a gdzie kupić? W Kakadu będzie?

edit: wstawiłam kuwetkę, ale na razie bez piasku :mrgreen: (bo i nie kupiłam jeszcze, aczkolwiek wczoraj właśnie nad tym myślałam)
postawiłam na półce tam gdzie na zdjęciu leży wapienko, bo nigdzie indziej nie mam miejsca :roll:
ale na większą klatkę też nie mam miejsca, więc... chyba nie ma wyjścia i musi być jak jest.

Bel - Śro Mar 20, 2013 09:21

nimka, na pewno będzie w tesco w zoologicznym sklepie AQUARIUS ;)
nimka - Śro Mar 20, 2013 09:23

Bel napisał/a:
nimka, na pewno będzie w tesco w zoologicznym sklepie AQUARIUS ;)

którymkolwiek tesco?