Archiwum - Chomiczki
Devona - Wto Mar 19, 2013 20:47
Mysi zapach jest dla mnie najgorszy i najbardziej intensywny, później jest chomik, szczury same w sobie średnio intensywne aromaty wydzielają, oprócz oczywistych . Zresztą po reakcji kotów widziałam, że nie tylko ja bardziej reaguję na te mniejsze gryzonie, bo one potrafiły stać pod zamkniętymi drzwiami innego pokoju, gdzie przebywał taki zwierz i zawodzić. Z prób zjedzenia Mikołaja (jednej prawie skutecznej) i ogólnie nadmiernego ze strony kotów zainteresowania nie mam już myszy ani chomików .
Groteska - Wto Mar 19, 2013 20:49
W pokoju mam 4 klatki + terrarium. W każdej pudełko z puckiem. Przy częstym przesiewaniu "grudek" i regularnej zmianie starego - na nowy jest ok. Najgorzej przy samicach w czasie laktacji... sikają strasznie dużo i często. Nie czuję różnicy między samicą, a samcem, jeśli chodzi o mocz. Najgorsze są rujki. Vanessa jak ma ruje czuć w całym mieszkaniu
Jednak nic nie przebije smrodu osikanego kołowrotka...
nezu - Wto Mar 19, 2013 20:55
No właśnie zapach rujkującej chomiczycy jest morderczy dla nosa.
PALATINA - Wto Mar 19, 2013 21:33
Dzięki.
Już mi przeszła ochota na chomika (i tak bym nie kupiła, ale kusiło i męczyło).
Ja od niedawna doceniam brak smrodku po wejściu do mieszkania.
Jak regularnie sprzątam świnkom, to prawie ich nie czuć.
Od szczurów zawsze coś tam woniało.
mmarcioszka - Wto Mar 19, 2013 23:02
nezu, gratki, śliczne są
rudziak - Wto Mar 19, 2013 23:12
nezu gratulacje, cudeńka
Dla mnie zapach chomika jest bardzo przyjemny, taki popcornik Ale nie miałam styczności z samicami. Od szczurów czuć zdecydowanie mniej przyjemnie.
Bel - Wto Mar 19, 2013 23:35
samce chomow smierdza zdecydowanie bardziej od samiczek. Ale to u kazdego gatunku tak jest
nimka - Wto Mar 19, 2013 23:58
| Ninek napisał/a: | | Wybieg ma na celu urozmaicenie, kula tego urozmaicenia nie dostarcza (bo chomik jak szczury nie podziwia widoków tylko sprawdza wszystko zębami/wibrysami). |
No i to mnie przekonuje!
Ale czy on na pewno nie "cierpi" jeśli poza klatką nie ma w ogóle wybiegów?
Jedyne miejsce gdzie mogę go puścić, to ewentualnie łóżko, ale czy ja wiem czy to taka rozrywka?
Poniżej zdjęcia klatki mojego chomika i zdjęcia samego zainteresowanego
W klatce (dunie) ma długą rurkę z papieru opakunkowego który zwinięty włożyłam w rolkę po papierze toaletowym (aby nie musieć używać żadnej taśmy do sklejenia tego). Średnio korzysta. Czasem sobie przejdzie przez nią. Za domkiem ma nawsadzanych chusteczek, aby sobie wziął w razie potrzeby zbudowania gniazda. Do tego leży wapienko (raz ugryzł ). Aha - i dywanik z polaru na schodach, bo się początkowo ślizgał i nie mógł wejść na półkę. Teraz już chyba by umiał, ale on lubi ten dywanik, to zostawiłam
Oto CHOMIŚ:
gatunek: chomik dżungarski, ubarwienie: saphir (szafirowy), chłopiec
urodzony ok. 15.12.2012, u mnie od 14.01.2013
oto on:
a to jego mieszkanko:
A co do śmierdzenia chomików: ja tam za bardzo nic nie czuję... siki szczurze śmierdzą zdecydowanie gorzej. Mój chomik mocno śmierdzi tylko w chwili wyjęcia go z domku, przed sprzątaniem klatki. Jak go po sprzątaniu wkładam z powrotem, to już nie śmierdzi - w ogóle. Czyli to kwestia bardziej "duchoty" w domku i nie wietrzenia futra.
Tzn. oczywiście chomik ma jakiś tam specyficzny zapach, ale bez przesady żeby on był jakoś szczególnie intensywny.
Może to zależy od tego w jakiej klatce mieszkają? Czy jest wystarczająca wymiana powietrza?
Bel - Śro Mar 20, 2013 08:23
nimka, a gdzie ma kuwetkę z piaskiem?
Groteska - Śro Mar 20, 2013 08:39
Fajny Alex, ale kołowrotek ma za małą średnicę - nawet jak dla karzełka. Minimum to 17cm, przy czym zaleca się 20.
nimka - Śro Mar 20, 2013 08:42
| Bel napisał/a: | nimka, a gdzie ma kuwetkę z piaskiem? |
jeszcze nie ma
Bel - Śro Mar 20, 2013 08:49
nimka, to wstaw jak najszybciej chomiki uwielbiają piasek- kąpią się w nim a przy okazji będzie sikac w jedno miejsce z piasków dostępnych w sklepach mogę polecic Ci firmy PUCEK- 10zł za 1kg. Na pewno nie vitapolu.
nimka - Śro Mar 20, 2013 09:17
| Bel napisał/a: | | mogę polecic Ci firmy PUCEK- 10zł za 1kg. |
a gdzie kupić? W Kakadu będzie?
edit: wstawiłam kuwetkę, ale na razie bez piasku (bo i nie kupiłam jeszcze, aczkolwiek wczoraj właśnie nad tym myślałam)
postawiłam na półce tam gdzie na zdjęciu leży wapienko, bo nigdzie indziej nie mam miejsca
ale na większą klatkę też nie mam miejsca, więc... chyba nie ma wyjścia i musi być jak jest.
Bel - Śro Mar 20, 2013 09:21
nimka, na pewno będzie w tesco w zoologicznym sklepie AQUARIUS
nimka - Śro Mar 20, 2013 09:23
| Bel napisał/a: | nimka, na pewno będzie w tesco w zoologicznym sklepie AQUARIUS |
którymkolwiek tesco?
|
|
|