To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Grucha - Pią Gru 11, 2009 17:14

A ja mam takie pytanko, czy ma ktoś doświadczenie z hodowaniem waranów?
Mangusta - Pią Gru 11, 2009 17:19

danke ;) FOTY! pewnie i tak mało kogo to obchodzi, ale udało mi się zrobić trochę znośnych zdjęć.

strajk e połz

normalne zachowanie

Migotusia

buzi buzi

aheta nie chciała pozować (robali nie ma, ale ma grzyba :roll: więc jej nie wyciągam)

Pommidorrek

i z profilu

oraz jako bonus - Helmut na swoim ulubionym polarowym kocyyykuuuu

mam dwie nowe agamy karłowate, niestety kumpel je dość mocno zaniedbał to raz, a dwa że Helmut póki co uważa je za dodatek do sałatek, więc będą musiały gdzieś przeczekać aż w miarę się rozkręcą i podrosną.

edit: Grucha, warany są w najlepszym porządku jeśli masz kasę i miejsce. pochłaniają niezliczone ilości myszy i jajek, potrafią odgryźć palca, potrzebują naprawdę dużego terrarium, a jednocześnie stepowe są wyjątkowo urocze i dają się znośnie oswoić. ja się czaję na warany mertensi, ale do tego jeszcze dłuuuuga droga. zachwyciły mnie te słodziaki w Berlinie.

Grucha - Pią Gru 11, 2009 17:53

fota głupka i pomidorka z profilu zasługuje na brawa na stojąco :)

na razie tylko zbieram informacje bo są to plany na daaaaaleką przyszłość, właśnie przez to ze trzeba kupę kasy włożyć w takiego zwierzaka

a jak z ich cena i dostępnością?

Mangusta - Pią Gru 11, 2009 18:09

Grucha napisał/a:
a jak z ich cena i dostępnością?
stepiaki kupisz w tym momencie już za grosze, na giełdach chodzą po 120-150zł, z tym że nie radziłabym wybierać najtańszego, a raczej najbardziej żwawego i dużego (bo to wszystko i tak odłów... agresja jest plusem przy wyborze ;) ). białogardłe są trochę droższe, około 200-300zł, nilowe jeszcze droższe ale w sumie nie licząc pierwszej dwójki reszta to wyższa szkoła jazdy. z dostępnością stepiaków i białogardłych nie ma najmniejszego problemu, z tym że trzeba mieć na uwadze że bialogardłe rosną sporo większe, np. tutaj ładnie gość pokazuje ich rozmiary -> http://www.terrarium.com....ic.php?t=411685
Grucha - Pią Gru 11, 2009 18:13

widziałem właśnie już wcześniej to zdjęcie ;) czyli taki niewielki pokój musiałbym mu udostępnić :]
rumcia - Pią Gru 11, 2009 18:44

Mazoku, :shock: :serducho:

Ja po prostu zakochana jestem w wężach.Ale niestety ani rodzina ani chłopak nie tolerują takiego zwierzątka i przez to nie mogę mieć...

No ale w przyszłości... :]

PS.czym takie gadzinki karmisz? :)

Anonymous - Nie Gru 13, 2009 20:47

Mazoku napisał/a:
pewnie i tak mało kogo to obchodzi

och ach jaka jestem emo nikt mnie nie widzi bo nikt mi nie komcia! ;( ;( ;( :cry: :cry: :oops: :oops: :?

musiałam ;p

Mangusta - Pon Gru 14, 2009 00:22

agu napisał/a:
och ach jaka jestem emo nikt mnie nie widzi bo nikt mi nie komcia! ;( ;( ;( :cry: :cry: :oops: :oops: :?
spadaj, mogłaś skomciać zamiast mi tu brudzić ;P

mewa92 napisał/a:
PS.czym takie gadzinki karmisz? :)
węże mrożonymi szczurami, jaszczurki karaluchami, mącznikami, zieleniną (wszystkie agamy uwielbiają pomidory), witaminami od czasu do czasu i mysimi oseskami. ogólnie podstawą wszystkich węży moich są gryzonie, jaszczurek - karaczany szare i dubia. aheta niestety nie przeżyła odrobaczania, prawdopodobnie grzyb na skórze dobił ją dokładnie.
rumcia - Pon Gru 14, 2009 17:32

czyli tak jak myślałam? I raz na ile dajesz takiej gadzince jeść? Jaką długość już mają te węże?Ile lat ? :) Mrożone gryzonie kupujesz w zoologicznym czy zamawiasz gdzieś? :)
Mangusta - Pon Gru 14, 2009 18:40

nie wiem co myślałaś ;) wężom daję nieregularnie, mam kalendarz karmień i jak któryś nie jadł dłużej niż 2 tyg to mu rzucę szczura lub dwa, ewentualnie wcześniej jak mi się przypomni. obecnie zimuję dwie swoje zbożówy więc gdzieś do lutego mam spokój z karmieniem u nich. nie przyjmuję wagi do regularnych karmień bo nieregularne karmienie lepiej wpływa na węże niż "pełna micha" co weekend.

gryzonie kupuję od znajomego hodowcy - sprzedaje mi całe mioty, usypiam je CO2.

boaska ma 1,5 roku, zbożówki po 2,5.

rumcia - Pon Gru 14, 2009 19:16

Węże muszą zimować?
Czytałam też jeden artykuł,że nie jest to konieczne.Chyba,że chce się mieć młode bo to jakoś podobno lepiej wpływa na węże :)

PS.przepraszam jeśli coś przekręciłam albo pogmatwałam.Na razie czytam trochę o wężach.Niestety w w ciągu najbliższych 3 lat nie będę go mieć ale zawsze wcześniej wolę się dokształcać w tym kierunku :)

Mangusta - Pon Gru 14, 2009 19:19

zależy od gatunku, jak coś żyje w strefie tropikalnej to wiadomo że nie zimuje, zbożówom nie szkodzi a ja muszę je jakoś kopyrtnąć do romansów, bo wbrew wszelkim krzykom na TCP że "samce pukają samice aż te zdychają ze zmęczenia", u Pomidora maksymalnym wysiłkiem było ułożenie się wzdłuż Mili i przykimanie w oczekiwaniu na trzęsienie ziemi.
rumcia - Pon Gru 14, 2009 19:23

hehe, :P
Zamierzasz mieć młode? Zazwyczaj ile takich małych stworzonek się pojawia? Ile trwa "ciąża" u węży? Co potem zrobisz z małymi? Ile razy w ciągu roku zbożówki przechodzą wylinkę? :)

Mangusta - Pon Gru 14, 2009 20:15

mewa92 napisał/a:
Zamierzasz mieć młode?
no, niby miałam kryć pomidorkiem ale szef teraz taką fajną hybrydkę sobie kupił...

mewa92 napisał/a:
Zazwyczaj ile takich małych stworzonek się pojawia?
zależy od osobistego focha samicy, nie wiem, do 20-20paru jajek

mewa92 napisał/a:
Ile trwa "ciąża" u węży?
u zbożowych półtora do dwóch miesięcy

mewa92 napisał/a:
Co potem zrobisz z małymi?
sprzedam, rozdam, zobaczymy

mewa92 napisał/a:
Ile razy w ciągu roku zbożówki przechodzą wylinkę? :)
im cześciej będziesz karmić tym częściej
rumcia - Pon Gru 14, 2009 20:32

na kiedy planujesz rozród samiczki? :) jak coś to daj znać :)
w jakich cenach wahały by się młode? I w jakiej cenie kupiłaś obecne węże? :)