To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

Oli - Wto Mar 29, 2011 18:25

Fauka napisał/a:
iedy Lary podbiegnie obskakać to ta osoba pokaże mu że ejst niezadowolona i od siebie odpędzi
to nie jest dobra metoda. Na "drewno" też nie zawsze skutkuje. Z tego co mi ostatnio radziła behawiorystka Jagna Kudła najlepiej unikać psich łap, tzn. tak się wyginać i odkręcać aby psie łapy bezwiednie spadały na ziemię, nie osiągnąwszy celu, żeby pies myślał, że sam jest powodem ich spadnięcia, a nie człowiek zwrócił na niego uwagę i go odepchnął/nakrzyczał/został dotknięty przez psa.

furburger napisał/a:
muszę się temu przyjrzeć z bliska, pierwszy raz widzę coś takiego :roll:
raczej poproś o opis spacerów albo wychodź przez pewien czas razem z nim by poobserwować, a pies by dodatkowo widział, że nie jest tak źle z Twoim facetem (on sam też powinien z psem trenować zachętę i przekonywać go do siebie, ale nie na siłę).
Fauka - Wto Mar 29, 2011 19:30

Lary od teraz jest nagradzany na widok psa, na samym początku zanim zacznie się nakręcać. Mówię przerażająco słodko, wręcz mu ćwierkam "fajny piesio" i nagrody, i do tego mizianie i odziwo, nie rzuca się. I później idziemy dalej szybszym krokiem i zachęcam go by dreptał za mną.
satanka666 - Czw Mar 31, 2011 15:49

a jednak i mojego psa da się nauczyć całkiem niepotrzebnej 'sztuczki' :D
http://www.youtube.com/watch?v=cSyeruZgmBI

nie widać dokładnie góry bo musiałam sobie radzić sama, ale ogólnie chodzi o to, żeby przybił piątkę dwoma łapkami, o :mrgreen:

falka - Czw Mar 31, 2011 15:52

satanka666, ale on jest słodziasty :serducho:
Sysa - Czw Mar 31, 2011 16:06

satanka666, najlepsze są jego miny! :lol:
babyduck - Czw Mar 31, 2011 16:12

Miny robi przednie :lol: Super!

Nam się niestety nie udało opanować sztuki przybijania dwóch piątek :(

satanka666 - Czw Mar 31, 2011 16:23

babyduck, ja nie sądziłam, że nam się uda. Wykorzystałam moment wracania do domu, kiedy dili było mocno podekscytowany, zawsze dostaje komendę siad. Chciałam, żeby dał mi łapkę, ale on koniecznie chciał się przywitać całym sobą i dał dwie ;D później znów... i znów dwie, więc dodałam komendę i wyszło.

a miny... czasami ryczę ze śmiechu :P

Layla - Czw Mar 31, 2011 19:08

satanka666, jest cudowny :serducho: :serducho: :serducho:
Anka. - Czw Mar 31, 2011 20:18

Dziś panna Frytka po oburczeniu psa zamiast jak zwykle się pieklić przyniosła patyk,jeden koniec trzymała drugim machała mi żeby się poszarpać :serducho:
Tyle czasu , robienia z siebie debila ,żeby zwróciła na mnie uwage i wreszcie ośliczka widok obcego psa w lesie kojarzy z zabawą.
A Skoczek był dziś u Doktora, ocena wieku niemożliwa, zbyt zniszczone zęby, włączone nasercowe i wątrobowe, będziemy robić profile nerkowe i wątrobowe, i możliwe że szybciej niż później konieczna karma vet. Wychodzą warunki w schronisku, do tego lewa rzepka wyskakuje, ten pies to studnia bez dna.
Czekając na autobus widzieliśmy panią z mopsem, pani w porządku,ale pies się toczył,a nie szedł , młodziutki a już zrobiony kaleką, brr.
Marzy mi się mopsik za kilka lat,uwielbiam się na nie gapić,ale ten widok był naprawde przykry, czemu ludzie tak krzywdzą swoje zwierzaki :(

olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 10:09

Od dłuższego czasu myślę o zakupie psa. Moim marzeniem jest Golden, niestety gabarytowo odpada :( Chciałabym małego, towarzyskiego i wesołego pieska do mieszkania w bloku. Jednocześnie nie może stanowić zagrożenia dla moich szczurków. Niesamowicie podobają mi się Jack Russell Terriery, ale z reguły nie nadają się do dzieci i małych zwierząt. Myślałam o yorku i ciułałce :wink: ale nie są w moim typie. Jakoś takie pieski do mnie nie pasują... Później zrodził się pomysł buldożka francuskiego, a teraz hawańczyka albo cotton de tulear, ale z ostatnimi dwiema rasami nie miałam nigdy do czynienia, właściwie nie umiem ich odróżnić :wink: :oops: Może ktoś ma do czynienia z tymi psami, bo chciałabym wiedzieć jak się sprawują przy szczurkach i w bloku? A może zaproponujecie inną rasę, nad którą się jeszcze nie zastanawiałam?

edit: dodam, że nigdy nie miałam żadnego psa

Ninek - Pią Kwi 01, 2011 11:02

olus0312 napisał/a:
A może zaproponujecie inną rasę, nad którą się jeszcze nie zastanawiałam?

Kundel :P

olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 11:44

Ninek napisał/a:
Kundel

:lol: tego nie brałam pod uwagę :mrgreen:

Ninek - Pią Kwi 01, 2011 11:52

Jeśli nie zależy Ci na określonym wyglądzie to naprawdę fajna opcja ;)
Teraz wiele psów ze schronisk przebywa w domach tymczasowych. Przy takim psie wiesz czego sie spodziewać, jak sie zachowuje w domu, jak reaguje na różne rzeczy.

Ja sama robie za DT i staram sie sprawdzać reakcje psiaków na wszystkie ewentualności ;)

olus0312 - Pią Kwi 01, 2011 13:52

Ninek napisał/a:
Jeśli nie zależy Ci na określonym wyglądzie to naprawdę fajna opcja
zależy mi, żeby piesek był w miarę mały i ułożony. Nie wiedziałam, że można wziąć psa ze schroniska na DT :shock:
yoshi - Pią Kwi 01, 2011 14:14

Można :) i można z DT wziąć do Domu Stałego ;) A tak jak mówi Ninek gdy znajdziesz np. psiaka który Ci się podoba i jest w DT możesz wiele się od opiekunki o nim dowiedzieć.

Jack Russel Terrier wcale nie musi być zagrożeniem dla Twoich szczurów ;) Ja mam mieszankę terriera a ze szczurami bawi się na prawdę cudownie.

Zastanów się też czego oczekujesz od psa, nie chodzi mi tylko o charakter w stylu wesoły, i przyjazny, ale i czy chcesz z nim pracować, czy chcesz jakieś sporty, czy chcesz towarzysza po prostu do spacerów :)

Mieszaniec zawsze jest dobrą opcją :)
A jest masa małych ciekawych psów wartych polecenia :D masa terrierów np. które ja osobiście ubóstwiam :D i ukochane przeze mnie bassety i od jakiegoś czasu welsh corgi :D