O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Kasik - Śro Gru 12, 2012 01:32
Niamey napisał/a: | Lub coś na bazie agouti.
| Russian blue agouti?
Noxa - Śro Gru 12, 2012 09:48
Kasik napisał/a: | Russian blue agouti? |
Właśnie też pomyślałam o niebieskościach na bazie agouti. Albo o Cinnamonie... Bo na niej to raczej taki cieplutki ten kolor jest (;
kovan napisał/a: | Tutaj nie mam zielonego pojęcia. Jakieś takie cynobrązowoszaroburorude i jakby jej kolor na brzuchu wypłowiał. |
Mała jest z grupy agouti, i jest selfem. U agutów brzuszek jest wyraźnie jaśniejszy niż reszta (ale nie biały, właśnie wypłowiały taki).
Jeśli chodzi o oczka Cynki to ja obstawiam ruby, są dość ciemne jednak
smeg - Śro Gru 12, 2012 10:28
Noxa napisał/a: | Kasik napisał/a: | Russian blue agouti? |
Właśnie też pomyślałam o niebieskościach na bazie agouti. Albo o Cinnamonie... Bo na niej to raczej taki cieplutki ten kolor jest (; |
Może havana agouti?
Noxa - Śro Gru 12, 2012 10:53
smeg napisał/a: | Może havana agouti? |
A one nie mają oczu dark ruby z reguły? Bo u Pchełki widać wyraźnie czarne oczyska (;
L. - Śro Gru 12, 2012 14:39
1. standard standard black berkshire
2. standard standard black husky
3. dumbo velveteen russian blue self
4. dumbo standard siamese agouti point self
5. dumbo standard ?? self - przydałby się lepsze zdjęcia (z fleshem i bez flesha, ale w obiektywnym dziennym świetle bez nadmiernego słońca)
6. dumbo standard silver fawn self - ładnie to widać na grupowym
7. standard standard american blue agouti self
tak by to było według mnie ,
ale wiadomo, że zdjęcia czasami mogą być nieporównywalne do tego co jest na żywo.
ps. śliczne dziewczyny
Kasik - Śro Gru 12, 2012 15:31
smeg napisał/a: | Może havana agouti? | Nie znamy pochodzenia szczurków, ale jeżeli nie są rodowodowe, to raczej chyba bardziej prawdopodobne będą te pospolite barwy
Judka - Śro Gru 12, 2012 16:51
dzisiaj przygarnelam z orgowego forum killerka-niebieskiego malca. Co do jego odmiany.. mam pewien problem-zdjec nie ma i nie bedzie gdyz czekam na mikolaja z aparatem Sprawa ma się tak, że jest niebieski, sierść i wąsy wskazują na rexa, ale ale.. ma gdzieniegdzie dluzsze wlosy. Czy mozliwe jest zeby byl zarazem rexem i mial dluga siersc?
L. - Śro Gru 12, 2012 17:07
Judka, te dłuższe włosy to tak zwana sierść oścista, częściej zdarza się u samców niż u samic i może być związana z każdym rodzaje sierści.
w ramach ciekawostki:
pod względem standardów odmiany nie jest to wada, jednakże (np. podczas oceny na wystawie) szczur otrzyma tym więcej punktów im bardziej sierść oścista będzie równomiernie rozłożona
kovan - Śro Gru 12, 2012 18:11
Wydaje mi się, że to zdjęcie najbardziej oddaje rzeczywisty kolor Gabryśki. Podwozie też ma nieznacznie jaśniejsze...
Może zrobię dzisiaj jakieś makro to dokładniej się będzie można przyjrzeć.
L. - Czw Gru 13, 2012 00:14
kovan, podwozie w tym momencie ma niewielkie znaczenie. Chodzi o to, że duża część selfów jak i kolorów ma to do siebie, że brzuszek po prostu z wiekiem jaśnieje ale jest wciąż w tym samym kolorze.
oczywiście najlepiej jak ta różnica jest jak najmniejsza - ale w końcu nie to jest najważniejsze
musze się zastanowić... może do tego czasu odezwie się ktoś z hodowców kto jest bardziej ogarnięty w tej grupie kolorystycznej.
mogę co najwyżej powiedzieć, że nie jest to ani havana, ani cinnamon, ani agouti.
prawdopodobnie jest na bazie blue. najbardziej pasuje russian blue agouti - ale na zdjęciach widać tylko niebieski połysk, nie ma żadnego tickingu.
tatankayotanka4 - Sob Gru 15, 2012 15:11
husky, oczy wydają mi się dark ruby ale na zdjęciu nie widać, i teraz sierść: czy to jest jakiś lekki rex???
smeg - Sob Gru 15, 2012 15:23
U black husky oczy często wydają się dark ruby pod światło, ale są czarne Sierść to raczej velveteen.
tatankayotanka4 - Sob Gru 15, 2012 15:30
dziękuję bardzo za odpowiedź, pomocna! kovan: śliczne zdjęcia i szczuraski
Karmell - Sob Sty 12, 2013 17:10
Muszę się upewnić, czy Tabaca jest właśnie taka i czym jest Fetka..?
Tabaca. Standard, Standard, Champagne, Self.
Amfetamina. Standard, Double Rex, Black, ..?
wuwuna - Sob Sty 12, 2013 21:28
Karmell, Tabaca jest biała, kremowa? jest teraz jeszcze mała tak? (wnioskuję po zdjęciu). Jeśli ma czarne oczy to najpewniej husky black/agouti lub inna barwa ciemna.
A Amfetaminy są potrzebne wąsy. Znaczenie niestandardowy hooded.
|
|
|