Archiwum - Psiaki X
Szura - Pon Sty 17, 2011 11:33
sachma, a czy ktokolwiek tu odnosi się konkretnie do Lenny'ego?
Wątek się rozwinął od wypowiedzi Sysy.
Cytat: | a opinię na temat wystaw wolę wyrobić sobie sama - nie raz słyszałam frustratów, którzy twierdzili że wygrywają układy, że oceniają źle - tylko ciekawe czemu ich pies w oczach większości sędziów jest do niczego? zastanawiające. |
A to mnie rozbawiło.
sachma - Pon Sty 17, 2011 11:46
Szura, ale taka prawda - dużo osób szuka winnych wszędzie tylko nie w sobie - suka która wcale nie chciała stać, rasa cocer spaniel, nie prezentująca się w ogóle, skulona i przerażona, dostała 3 lok na 3 - dwie inne suki można było obejrzeć, były przygotowane i ładnie wystawiane - ale właściciel suki z lok 3 na cały regulator krzyczał jakie to układy, że jego piękna suka na 3 lok - i to nie jedyna sytuacja którą obserwuje na naszych wystawach.. i dlatego uważam że taką opinię tworzą właśnie tacy frustraci.
Ja tak to odczułam, bo to od jego wyników rozpoczęła się ta dyskusja.
Ludzie sobie wybierają sędziów, wystawy - ja jeżdżę wszędzie, nie zależnie od tego kto sędziuje i zawsze Lenny ma takie same wyniki
babyduck - Pon Sty 17, 2011 11:54
Off-Topic: | Sachma, absolutnie nie masz za co przepraszać, nie wzięłam tego do Ciebie. Po prostu się cieszę z sukcesów Lennego. |
Wydaje mi się, że dawanie jednej ogólnej opinii będzie nie fair. Czytam dużo relacji z ringów berneńczyków jako najliczniejszej szwajcarskiej rasy. I owszem zdarzają się sytuacje, kiedy wszyscy widzą, że coś jest nie tak, jeśli przeciętny pies dostaje złoto i tytuły, a dużo lepsze są za nim. Ale widzą też sytuacje, kiedy sędziowie nie dają ocen i lokat za nic i nawet dobre psy schodzą bez nagród.
Oli - Pon Sty 17, 2011 13:00
sachma napisał/a: | ja nie widzę różnicy między polską a zagraniczną - na polskich też oceniają nas zagraniczni sędziowie. | a bo to takie polskie gadanie, że na zachodzie jest zawsze lepiej, naleciałości z czasów komuny.
sachma, na zdjęciach Lenny ma taką "czapkę" zbitą na głowie czy to inny pudel jest?
sachma - Pon Sty 17, 2011 13:37
Oli, zależy na jakich bo na początku nie miał, a później przyszła pani Viola i już miał chyba że chodzi ci o "kask" a nie grzywę postawioną na lakier
jeśli chodzi ci o tego http://s797.photobucket.c...nt=IMG_0069.jpg to jest to Fado w federale - niestety federał okazał się dla niego zgubą sędzina stwierdziła że wygląda za skromnie tak to jest u pudli.. jak wystawiać to tylko w puppy clip albo lwie inaczej zawsze znajdzie się sędzia który stwierdzi że pies nie wygląda..
Oli napisał/a: | a bo to takie polskie gadanie, że na zachodzie jest zawsze lepiej, naleciałości z czasów komuny. |
wychodzę z założenia że jeśli ktoś ma uprawnienia sędziego międzynarodowego to nie ma znaczenia jego narodowość - wytyczne są takie same, przechodzą takie same procedury i szkolenia.
Sysa - Pon Sty 17, 2011 15:08
sachma, pozwolę sobie zauważyć, że ostatnio jesteś masakrycznie przeczulona na swoim punkcie i chyba nie muszę pisać, o którym wątku myślę... Wyluzuj troszeczkę.
Zauważyłam tylko, że Lenny był sam w swojej rasie i tyle. Bo uważam, że podawanie samych wyników nie jest do końca fair nawet jeśli pies jest super. A nie wiem jaki jest Lenny, bo nie znam wzorca pudli. Wiem, że mi się podoba.
A samego sukcesu Wam gratuluję i skoro tak wygląda sytuacja to super. Dobrze, ze się tym cieszysz (ja osobiście wolę mieć konkurencję ). Oby było ich więcej i oby w większych stawkach, tak żeby duma mogła być większa.
Reszta wypowiedzi jest już ogólna do wystaw. Nikt do Lenny'ego nie pił.. Nikt nie spekulował. To tylko Twoja wyobraźnia.
I czego ktokolwiek miałby Ci zazdrościć? Każdy ma takiego psa jakiego chce, każdego pies jest cudowny, nawet jeśli akuratnie nie jest Lenny'm. Trochę kurde pokory.
Jeśli chodzi o nas to sukcesy mamy i bez i z konkurencją, zero kompleksów. Czasem łapiemy "porażki" (ale nie, nie takie, że Lenny jest fajniejszy i strasznie Ci zazdrościmy, ojej). A i tak najważniejsze dla nas jest to, że pies z nami super współpracuje, a nie wystawki, które są czystą rozrywką i socjalizacją, więc wyluzuj i przestań być pępkiem świata.
babyduck - Pon Sty 17, 2011 15:13
Sysa, trochę mniej ironii i złośliwości proszę.
Sysa - Pon Sty 17, 2011 15:27
Przepraszam babyduck, no ale po prostu ręce mi opadły.
Sachma pisze, że jak inni (którzy inni?) się chwalą wystawami to jest git i tylko na nią się rzucają. A ja pytam: "gdzie i w którym miejscu tak jest?". Obraża innych nazywając ich frustratami (domyślam się, że chodzi o forumowiczów, a nie o ogół, bo odczytała dyskusję osobiście) i zazdrośnikami.
Niemniej jednak przepraszam za te złośliwości Sachmę, wiem, że one były (uważam że słusznie w tej sytuacji, ale przepraszam).
A do tematu wracać nie będę.
Sama poluję na sędziów zagranicznych w Polsce, bo czasem nawet piękne psy przegrywają przez znajomości. Tak jest wszędzie.
yoshi - Pon Sty 17, 2011 16:27
Off-Topic: | wszyscy tu macie jakąś manie brania wszystkiego do siebie Naprawdę (z boku, jako użytkownik który rzadko się udziela, a zwykle czyta, naprawdę jest to łatwo zauważalne
Jest nie fair? w stosunku do kogo? haha do nas? użytkowników alloszczura którzy z klasą pudli nie mają nic wspólnego, większość z nas nawet nie ma nic wspólnego z wystawami psów No proszę! Co to zmienia czy Lenny był sam czy z innymi pudlami Nic
teraz to ja się nie mogłam powstrzymać |
Taka piękna pogoda dzisiaj była
pituophis napisał/a: | Gleny należą do moich ulubionych terierów. Wyglądają jak gleny, nie jak kundelki |
hahahaha Fakt o ile się wie jak glen wygląda :D:D nawet właściciel Toli bo tak miała na imię suczka, nazywał ją pieszczotliwie "kundel" Ale rasa mnie zainteresowała, pan oczywiście wychwalał jakie mają cudne charaktery, ale i że jak większość terrierów i psów, potrzebują konsekwentnego wychowywania, i że włożyli dużo pracy w suczkę, żeby dobrze się zachowywała, a mimo to dalej jak to terrier, jak jej wlezie coś do głowy (np. kładzenie się w wielkiej śmierdzącej kałuży) musi się zastanowić za nim posłucha Państwo to ma w planach rozmnożenie jej, i jedną wystawę za sobą, choć właściciel Toli mówił że on już się nie zamierza na żadną wybrać, że zostawia to żonie, bo wystawy nie dla niego. Alę myślę że mając coś tak cennego w domu, może się uda, i kiedyś w Krakowie pojawią się małe Glenki
Tess - Pon Sty 17, 2011 17:05
Ja też nie wiem, o co tutaj chodzi, stwierdziłam tylko fakt. I nie chodziło mi o układy, znajomości itd, to swoją drogą, ale o zawyżanie KAŻDEJ oceny. U nas wystawcy mają to do siebie, że psioczą jak dostaną bdb, nie mówiąc o db, za granicą jest to norma. I tak powinno być, bo ocena doskonała jest dla psów wybitnych, a takich prawie nie ma. Dlatego lubię zagraniczne wystawy i śmieszy mnie złość, że się dostało bdb i zwalanie tego na znajomości.
Poza tym w wielu krajach inne rzeczy też są dużo lepiej rozwiązane moim zdaniem. I próby pracy i testy psychiczne i samo ocenianie psów. Bo u nas normalny nieprzepuszony pies praktycznie nie ma szans na dobre wyniki. Hodowcy maskują błędy w budowie włosem i na to patrzy sędzia, ani na budowę, ani na psychikę, a chyba to powinna być podstawa...
Sysa - Pon Sty 17, 2011 17:18
yoshi napisał/a: | wszyscy tu macie jakąś manie brania wszystkiego do siebie Naprawdę (z boku, jako użytkownik który rzadko się udziela, a zwykle czyta, naprawdę jest to łatwo zauważalne
Jest nie fair? w stosunku do kogo? haha do nas? użytkowników alloszczura którzy z klasą pudli nie mają nic wspólnego, większość z nas nawet nie ma nic wspólnego z wystawami psów No proszę! Co to zmienia czy Lenny był sam czy z innymi pudlami Nic
|
A kto pisał, że to nie fair w stosunku do kogoś, bo nie widzę?
Ja napisałam, że mi OSOBIŚCIE głupio tak czymś się chwalić bez podania innych szczegółów, które też są częścią wystawy. Mnie osobiście interesują nie tylko tytuły psa, ale i stawka psów. Więc dla mnie to zmienia wiele i w swoim imieniu się wypowiedziałam.
Osobiście się zainteresowałam, osobiście napisałam. Ale niczego nie brałam do siebie, bo i co tu można wziąć do siebie, skoro jak piszesz to obcy pies itp.?
Wobec tego nie wiem czy znowu jest to nadinterpratacja moich słów czy czepiasz się kogoś innego (swoja drogą też bym nie zrozumiała czemu).
Ale dobrze, dobrze. Zapomniałam, ze tu można tylko przyklaskiwać, a wszelkie wątpliwości trzeba zamieść pod dywan.
yoshi - Pon Sty 17, 2011 17:58
Off-Topic: | hahahahahahahahaha po pierwsze nikogo się nie czepiam bo osobiście znam jedną osobę z tego forum i ciężko mi się czepiać kogoś kogo nie znam... miło się wymienić zdaniem, pochwalić psiakiem, i tyle, innego znaczenia to miejsce dla mnie nie ma I dlatego bawi mnie zawsze częste "pijesz do mnie? masz coś do mnie?" Jakieś śmieszne dziwne forumowe problemy, bawi mnie czemu czasem poświęcacie taką uwagę temu miejscu. I tyle Zawsze jakieś nadinterpretacje, niedomówienia, i inne |
I Ty napisałaś że jest to("to"= (niepowiedzenie ile psów jest w stawce)) nie fair, więc to ja się pytam że niby do kogo (jest to nie fair)? bo i ja nigdzie nie widziałam żeby ktoś pisał że jest to nie fair do kogoś, ale widziałam że Ty napisałaś że jest to po prostu nie fair, więc pytam się- do kogo jest to nie fair? bo chyba tak po prostu coś nie może być nie fair, chyba zawsze coś jest nie fair wobec kogoś lub czegoś, więc do kogo według Ciebie jest nie fair nie powiedzenie ile w klasie było osobników?
ja naprawdę nic do nikogo nie mam hehehe
babyduck - Pon Sty 17, 2011 18:39
yoshi, ale zamotałaś
sachma - Pon Sty 17, 2011 18:50
yoshi, nic nie zrozumiałam z twojego ostatniego posta
przyszła wreszcie karma, dla dorosłych psów! oj tak.. Lenny to już nie dziecko i bardzo ostentacyjnie to pokazał wyciągając ze swojej miski chrupki z karmy dla szczeniaków i zjadając tylko karmę dla dorosłych mam nadzieję że taka nagła zmiana karmy mu nie zaszkodzi.. niby książkowo chciałam zrobić, dając trochę nowej karmy i dużo starej.. ale jak widać pies postanowił starej nie jeść..
Sysa - Pon Sty 17, 2011 19:08
Off-Topic: | yoshi, Twój post jest tak zamotany, ze odjęło mi mowę. Ale pozytywnie.
Nie wiem czy ktokolwiek bierze tutaj cokolwiek do siebie. Widzisz, ja przykładowo piszę teraz z Tobą, za chwilę przełączę stronę i mam w pupie tę rozmowę. To taka forma rozmowy, która w moim realnym życiu nie ma znaczenia. I myślę, że większość osób tu tak ma, więc nie demonizuj. Bo demonizujesz, w ten typowy forumowy sposób przypisujesz słowom jakieś dna, podteksty, głębie, uczucia nie z tej ziemi. Siłą próbujesz udowodnić, że się przejmujemy nadto, mimo że nic na to nie wskazuje, a tym samym w jakiejś internetowej formie możesz się kogoś "czepnąć".
A moich słów "nie fair" poproszę cytat. Bo tutaj do mnie (pozwól, że jednak tak napiszę, bo hej! to niewątpliwie do mnie) pijesz, że używam słowa, które jest złe i blablabla, a tak naprawdę to go nie użyłam. Więc jak dla mnie robisz aferę nie wiadomo z czego lub też ze słów siłą wepchniętych pod moje złotopiśmienne palce.
Hahaha, a tak poważnie to "apeluję o spokój" i skończmy. Zerknij tylko, że nigdzie nie używam stwierdzenia, że to "nie fair do kogoś" (sprawdzałam tu tajms) i tyle. |
|
|
|