| 

| O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

klauduska - Pon Mar 14, 2011 11:43

a jakiej odmiany jest mój Rudzik?

Anonymous - Pon Mar 14, 2011 11:54

To beż (ale za jasne oczy) lub champagne, kaptur (hooded)
 klauduska - Pon Mar 14, 2011 12:15

chyba viss masz racje i to champagne jest. na fotach googlowych wychodzi tak też
   Journey - Śro Mar 16, 2011 23:13

A nasz Chuck?

nezu - Śro Mar 16, 2011 23:15

silver fawn (inna nazwa tej odmiany to amber) hooded (kaptur).
 mmarcioszka - Wto Mar 22, 2011 15:38

Już od jakiegoś czasu się zastanawiam jaki ona właściwie ma kolor?

karraska - Śro Mar 23, 2011 18:08

Tak się zastanawiam i prosiłabym, żeby ktoś mi to wyjaśnił. Czy każdy husky jaśnieje? Jak się nazywa taka odmiana kiedy szczurek koloru husky nie zjaśniał?
 Asmena - Śro Mar 23, 2011 18:20

karraska, nie zawsze husky jaśnieją. I nie jest tak, że muszą wyjaśnieć w ciągu x miesięcy. Mam dwie siostry husky- obie w tym miesiącu kończą dwa lata, jedna jest już cała biała, druga niewiele wyjaśniała od malucha.
 karraska - Śro Mar 23, 2011 18:23

Asmena, aha. Mój ma ponad rok i właśnie tak myślałam co powoduje jaśnienie. Czyli po prostu przypadek? Czy dieta ma wpływ na jaśnienie sierści, bo Torres pchodzi z karmówki i do wieku dorosłego jadł najtańsze badziewie
   Asmena - Śro Mar 23, 2011 18:31

karraska, może ktoś coś wie więcej na ten temat, ale ja moje szczurki karmię raczej jednakowo, do tego są siostrami, więc geny niby takie same. Żadna z nich nie chorowała, zawsze mieszkały razem. Myślę, że to kwestia zwykłego przypadku.
 karraska - Śro Mar 23, 2011 18:35

Asmena, przepraszam, nie doczytałam, że to siostry
  Dziękuję za odpowiedź. Nakota - Śro Mar 23, 2011 18:44

Nie przypadek, a po prostu zwyczajna kwestia osobnicza. Husky jaśnieją zawsze, ale jak i w jakim stopniu zależy od samego szczura. Odmiana bardzo podobna do husky, ale nie jaśniejąca to blazedy.
 No i husky to znaczenie, nie kolor.
 karraska - Śro Mar 23, 2011 18:56

Nakota, Torres nie wiem jak bardzo zjaśniał. Nadal jest śliczny ciemnoszary czyli jest blazedem, tak? Rozumiem różnicę między znaczeniem i kolorem, tylko nie wiedziałam jak sprecyzować o co mi chodzi.
 Anonymous - Śro Mar 23, 2011 19:01

mmarcioszka, jak dla mnie wygląda na minka - ale głowy nie dam
   Nakota - Śro Mar 23, 2011 19:03

Niekoniecznie. Dla przykładu powiem tak, że czarny blaze przez całe swoje życie pozostaje czarny z białą strzałką na pysiu. Natomiast czarny husky z wiekiem jaśnieje i robi się właśnie ciemnoszary. Także z opisu wnioskuję, że Twój Torres jest po prostu słabo zjaśniałym husky.

Dla ułatwienia, zdjęcia:
 blazed:
 http://www.fancy-rats.co....ages/blazed.jpg
 husky:
 http://www.flickr.com/photos/marije_90/3807014657/

|  | 
 |  |