Rozmnażanie - Jakiej płci jest mój szczur?
mmarcioszka - Czw Mar 31, 2011 15:00
caste napisał/a: | ale one dopiero co skończyły 3 tygodnie więc chyba troszkę za wcześnie na takie manewry.... |
W takim razie poczekaj jeszcze tydzień zanim oddzielisz je od mamy. W wieku 4 tygodni oddziela się samce od samic. Samice nawet do 5 tygodnia powinny mieszkać z mamą.
Samce mogą zapłodnić samice już w 4 tygodniu życia
caste - Czw Mar 31, 2011 16:19
spoko samiczka zostaje ze mną i mamusią, a samczyk trafia do koleżanki, która ma ich tatusia
mmarcioszka - Czw Mar 31, 2011 16:26
caste napisał/a: | spoko samiczka zostaje ze mną i mamusią, a samczyk trafia do koleżanki, która ma ich tatusia |
No i po problemie Życzę dużo zdrówka szczurakom.
Fosyna - Śro Kwi 06, 2011 21:11
Witam i prosze o identyfikacje płci mojego Louijego - dziekuje
Tygrys66 - Śro Kwi 06, 2011 21:47
Ona
Niamey - Śro Kwi 06, 2011 21:50
Fosyna, Twój "Louij" to ona, więc jak najszybciej szukaj jej szczurzej koleżanki
Nakasha - Śro Kwi 06, 2011 22:11
Samiczka.
Farfocla - Wto Maj 10, 2011 14:44
Witajcie A ja mam problem... Odbiłam dziś jakimś dzieciakom przed szkołą mysz. Bawili się tą "myszą" i przerzucali sobie, w końcu "mysz" uciekła pod krzaki więc ja za nią. Dzieciakom oczywiście nie oddałam, a "mysz" okazała się szczurem - to tak w celu wprowadzenia, ale nie o to chodzi.
Mianowicie: szczur jest młodziutki, mały,ale nie kompletny niemowlak. Waży 120g .W pierwszej chwili odetchnęłam z ulgą, bo stwierdziłam, że to szczurzyca(mam dwie szczury), ale po dokładniejszych oględzinach na brzuchu wymacałam dwie, symetryczne gulki. Jądra??? Szczur wygląda na starszego niż pięć tygodni, może na 8.... Moje szczurzyce przyjęły go jak swojego, przez chwilę bawiły sie razem ale teraz rozdzieliłam, nie marzy mi się hodowla kilkudziesięciu szczurów. Co teraz? Możliwe że w wieku 2 miesiecy jądra nie są na swoim miejscu?
Niamey - Wto Maj 10, 2011 14:48
Farfocla, spróbuj zrobić i wrzucić zdjęcie, w ten sposób będziemy mogliocenić czy to chłopak czy dziewczyna
A poza tym fajnie, że zainterweniowałaś
Farfocla - Wto Maj 10, 2011 15:34
[IMG=http://img859.images...z004.jpg][/IMG]
[IMG=http://img818.images...z015.jpg][/IMG]
Nie wyraźne, ale wierciło się jak...mysz
babyduck - Wto Maj 10, 2011 15:48
Mi wygląda na dziewczynkę.
Farfocla - Wto Maj 10, 2011 15:56
To ja poczekam na więcej opinii i wyciągnę średnią z odpowiedzi
Te gulki na brzuszku są miedzy tylnymi łapkami, nie widać ich ale wyraźnie czuć. Są bardzo podobne do jąder u kocura wnętra.
H. - Wto Maj 10, 2011 15:57
Farfocla, ja się nie znam, ale może tutaj coś znajdziesz http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=3024
Tygrys66 - Wto Maj 10, 2011 17:25
Jak nie masz pewności (bo zdjęcia troszę mało wyraźne) to policz otworki. Szczurzyca powinna mieć wystającą cewkę moczową, tuż za nią otworek (pochwa) i kawałek dalej odbycik. Może to pomoże lepiej ocenić... Albo spróbuj zrobić jeszcze wyraźniejsze zdjęcie.
Osobiście uważam że to szczurzyca.
Farfocla - Wto Maj 10, 2011 17:45
cewka moczowa jest wystająca, za nią otworka nie ma(albo go nie widać?), a odbycik jest dalej niż u szczurzyc które do tej pory widziałam. Za to jąder też nie ma (tzn pod ogonem, bo coś jest na brzuchu), a sutków nie widać. Zdarzają się dorosłe samce z nie "zejdzionymi" jądrami? No przecież nikt nie kastrował samca żeby go potem oddać dzieciakom, zwłaszcza,że to takie młode.
Poczekam kilka tygodni,zobaczymy co się stanie Najwyżej jak coś objawi się pod ogonem, to go wykastruje.
|
|
|