To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Kratka nad kuwetą

martussia - Czw Lip 24, 2008 22:13

Mają półki, hamaczek, tunel, norke, nawet domek z kokosa... a one śpią pod półką na prętach:|

i zniosły tam ręcznik papierowy, który im dałam i jakoś mi ich szkoda.. że próbują sobie gniazdko zrobic na prętach.
sama nie wiem co z tą kratką zrobic

AngelsDream - Czw Lip 24, 2008 22:20

martussia, nasze też sobie znosiły ręczniki z koszyków na kratkę i spały tak - szczególnie latem.
martussia - Czw Lip 24, 2008 22:22

Kartkę chętnie bym zostawiła ze względu na to, ze latwiej się wymienia. Sikają i tak pod siebie i pewnie będą dalej bo nie wierze, że jak wyjmę kratkę to będą schodziły na dół z samej góry żeby tylko się wysikac na np trociny.
AngelsDream - Czw Lip 24, 2008 22:34

Powiem tak, jeśli jest ci smutno, że mają kratkę to ją wyjmij. W końcu nie chodzi o to, żeby właściciel miał wątpliwości, czy dobrze traktuje swoje zwierzęta. Np. dla mnie przerażające są źle wyposażone woliery - tak wysokie, że szczur nie ma szansy nie zrobić sobie krzywdy przy upadku z samej góry... Ale klatkę wysoką mam, jednak tak zrobioną, żeby szczur nie miał jak zlecieć z samej góry na dół.
martussia - Czw Lip 24, 2008 22:37

Ja mam taki sam problem, nie dosc , że jest kratka i mam wrażenie , że im z nią źle to klatka jest wysoka i się boję, że spadną z góry i się zabiją albo łapka im wpadnie między szczebelki jak będą spadały i sobie wykręcą..:|
AngelsDream - Czw Lip 24, 2008 22:39

martussia, to wyjmij kratkę i przestań się zamartwiać. Szkoda twoich nerwów. :glaszcze:
helen.ch - Pią Lip 25, 2008 07:22

Layla napisał/a:
to też Niemcy uznają za niebezpieczne

pewnie też ;)
Layla napisał/a:
jakoś nie uznaję ich za wyrocznię ;)
nie musisz, ale czemu zawsze negujecie ich poglądy, wszak oni też "dla dobra szczurów" ;) , co kraj to obyczaj.
Cytat:
Kratki nad kuwetą nie lubię dlatego, że moje szczury lubią bawić się, spać i kopać w ściółce. Zwierzątkom żyjącym tak krótko nie będę odmawiała przyjemności

i to jest i u mnie argument, Tiksi uwielbia się okopywać, buduje, zasypuje, przegarnia ściółkę. Moje szczury schodzą na dół żeby jeść, tam mają miski z jedzeniem suchym i tam stawiamy miskę na ekstra gotowane rzeczy, dno klatki jest częścią mieszkalną klatki a nie tylko sitkiem na kupy. Na dole stoi też domek, gdzie młode chowają zapasy.

yoshi napisał/a:
kupy waly sie po calym dnie, one potym chodzily itd
moje robią kupy w kątach dolnej kuwety i w kuwecie narożnej u góry woliery. Kupy walają się po całości, jeśli dłuuugo się nie sprząta ;) , a do tego nie dopuszczamy.
martussia napisał/a:
że jak wyjmę kratkę to będą schodziły na dół z samej góry żeby tylko się wysikac na np trociny.
na bank nie będą :D , dlatego moje mają kuwetę narożną u góry.
AngelsDream napisał/a:
Np. dla mnie przerażające są źle wyposażone woliery - tak wysokie, że szczur nie ma szansy nie zrobić sobie krzywdy przy upadku z samej góry... Ale klatkę wysoką mam, jednak tak zrobioną, żeby szczur nie miał jak zlecieć z samej góry na dół.
no tak, wasza klatka jest oczywiście najlepsza .... mam wolierę półtora roku, nigdy żaden szczur mi nie spadł, ale to tak jak piszesz, kwestia wyposażenia :>
babyduck - Pią Lip 25, 2008 08:15

Co do spania na półce z prętów - moje ogonki robiły tak, gdy było im gorąco. Zawsze to lepsza cyrkulacja powietrza pod ciałem :wink:
AngelsDream - Pią Lip 25, 2008 09:10

helen.ch, źle wyposażone, a nie wszystkie [choć jak wiadomo Misiek wolier nie lubi, on woli sam zbudować, bo wtedy ma na moduł i wszystko dokładnie, jak chcemy, a to jakby nie patrzeć zaleta] :) Sama zobacz nasza klatka pusta w środku byłaby tak samo jak woliera wysoka i niebezpieczna. Kratka niewiele już by tu zmieniała. Ja rozumiem, że ludzie kratki się boją i dlatego jeśli ktoś się denerwuje, czy martwi, to niech ją wyjmie i nie ma problemu. Obawiam się jednak, że ta opinia została napisana bez sprawdzenia, jak to jest naprawdę. Bo w takim razie mam pytanie - ile szczurów mieszkając na kratce przynajmniej tydzień faktycznie miało jakieś urazy? Prosty konkret. :) Gdyby ktoś sprawdził takie dane byłoby wiadomo, czy mamy rację, czy tylko szczęście.
martussia - Pią Lip 25, 2008 09:31

helen.ch co do tej kuwety narożnej, czy one nie sikają nigdzie indziej? chodzą do kuwetki?

co do kratki to zrobiłam tak: wiem, że one się boją dlatego pewnie śpią na kratcę pod półeczką , w miejscu gdzie śpią włożyłam między pręty kartonik i lepiej się z tym czuję:)
i także kratka jest u mnie częścią mieszkalną klatki:) mają tam miskę, domek.

AngelsDream - Pią Lip 25, 2008 09:41

martussia, kombinuj. My też z kratką robiliśmy różne myki. Łącznie z przykryciem jej ręcznikiem dla szczura po zabiegu. Ja osobiście kratkę bardzo sobie cenię i polecam każdemu do spróbowania. Jeśli nie pasuje - zdjąć i po kłopocie, byle nie narzekać na rozsypaną ściółkę czy nadgryzioną kuwetę. Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Kratka i jej brak takoż. :)
martussia - Pią Lip 25, 2008 09:44

doszłam do wniosku, że mają i półeczki i hamak i norkę i tunel a śpią akurat tam.. to widocznie jakos im to miejsce pasuje, wcale nie musiałyby tam schodzic jakby nie chciały.

Off-Topic:
Wiem, że to nie temat do tego, użyłam opcji szukaj ale nie znalazłam.. jak włożę rękę do klatki to Nana liże mi całą rękę i to tak namiętnie hehe, co to oznacza?

AngelsDream - Pią Lip 25, 2008 09:53

Off-Topic:
martussia, http://forum.szczury.biz/...p?p=27862#27862 i następny post w tym temacie.

martussia - Nie Sie 10, 2008 12:11

Powiem tak..:)
kratkę zostawiłam, sprawuje się super.. oczywiscie moje panny głównie tam śpią ale to ich wybór.
O dziwo sikają w jedno miejsce , czyli wszystko ładnie spada na dół bo sikają tam na kratce:)
i o dziwo nie sikają na drewniane półeczki.

AngelsDream - Nie Sie 10, 2008 14:05

martussia, no to super, że się kratka dobrze sprawuje i że dziewczynki grzeczne :)

Możesz im dać na kratkę jakąś szmatkę większą, ale nasze i tak śpią na prętach. No chyba, że dmay do klatki tekturowe pudełko...