To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

sachma - Pią Mar 21, 2014 08:37

Ninek napisał/a:
albo nogi od kredensu :]

hehe tia takie rzeczy też są fajne :P mi Lenny krzesło zniszczył, takie obrotowe do kompa - miałam taką plastikową osłonkę dookoła nogi - jak wróciłam z pracy już jej nie miałam a cały dół był w jego ząbkach :P

Tygrys - Pią Mar 21, 2014 09:50

Wydaje mi się że wilczek777, ma na pierwszej stronie zbyt starą datę urodzenia szczeniaka :wink:
katasza - Pią Mar 21, 2014 10:09

Bo to o jej drugiego psa chodzi.
Ja tez mam wszystko tak jak mialam przed młodym, nic mi nie zniszczył. Powtarzam :p NIC! A ma juz ponad 5 miesięcy.
We wtorek zaczęliśmy przedszkole :)

wilczek777 - Pią Mar 21, 2014 10:18

Ma z natury mamy syf na podłodze a to akurat było zaraz po sprzątaniu hamaków w klatce (w niebieskim pudle brudne siedziały a młoda dorwała kostkę którą chciałam powiesić). Kabli nie gryzie, mebli nie gryzie, puf nie gryzie, fotela nie gryzie. Jedyne cą ją interesuje to kółka od krzesła i biurka japro. Kartony po sokach/mleku to przednia zabawka (plastikowe butelki OBŁĘD). Szczeniak nie zżera nic poza swoimi rzeczami. Zaczynam się zastanawiać czy aby nie taka zła jędza :D
Tygrys to piesła moich rodziców z którą żyłam ostatnie 7 lat :) Szczeniaka jeszcze nie dodaję do listy bo uznaję ją za nie istniejącą do momentu aż będzie miała imię!

No właśnie już w swoim temacie apelowałam ale może ktoś pomoże nam?
Wytypowaliśmy 3 imiona "ostateczne" zanim młoda przyjechała ale coś one średnio pasują do jej charakterku. Mamy zagwozdkę i prawie od 2 tygodni wołamy na nią "piseł","ej", "mała", "młoda" etc. Jutro idziemy do psiego przedszkola i będzie wstyd stulecia, że pies się nie nazywa :( Ja już przeczytałam 10 kg książek żeby mnie jakaś bohaterka zainspirowała, czytałam całe listy psich imion i wgl. Potrzebuje krótkie dwu sylabowe imię pasujące do niecierpliwej małej bestii, zła wcielonego w uroczym futerku.

Ninek - Pią Mar 21, 2014 10:19

sachma napisał/a:
Ninek napisał/a:
albo nogi od kredensu :]

hehe tia takie rzeczy też są fajne :P P

Taa, zwłaszcza, że kredens zabytkowy, jeszcze lepiej smakuje :roll:

Tygrys - Pią Mar 21, 2014 10:45

wilczek777, Nihasa to diabeł Indian Ameryki :) i fajne imię :P
babyduck - Pią Mar 21, 2014 11:24

wilczek777, Fryga ;)
katasza - Pią Mar 21, 2014 12:03

Zmora? Strzega?

Mi się podoba Lola, Freya, Mia, Raissa, Zara, Gala, Ronja, Sushi, Honda

PALATINA - Pią Mar 21, 2014 13:22

Ja mam od jakiegoś czasu wymyślone imię. Teraz tylko czekam, czy mi się sucz urodzi (jeszcze tylko 2 tyg!) i czy będzie pasowała do imienia. :D
Czacie imię wymyśliłam na parę lat przed jej narodzinami.
Jeszcze bym chciała kiedyś Nukę (mam sentyment do bajki o niedźwiadkach. Pamiętam ją doskonale, choć miałam jakieś 5 lat, gdy leciała w TV) i Kubę (znaczy tą Kubę, nie tego Kubę - ale pewnie nie przejdzie, bo Kuba to brat Wojtka :? ).

wilczek777 - Pią Mar 21, 2014 14:27

Gdyby nie słynna Zoe to potwora też by się tak nazywała bo cudownie pasuje Zołza...

My też imiona wcześniej zaplanowane - wszystko pięknie ładnie tylko pieseł stwierdził, że nie bardzo i wypchajcie się swoimi pomysłami.

unicorn - Pią Mar 21, 2014 14:27

wilczek777 napisał/a:
Potrzebuje krótkie dwu sylabowe imię pasujące do niecierpliwej małej bestii, zła wcielonego w uroczym futerku.
Moze Shiloh
PALATINA - Pią Mar 21, 2014 14:31

U nas nie było wymyślonego imienia dla Jagny. Długo nie mogłam się zdecydować i w rezultacie zostało Jagna (od Jagi, którą ma w rodowodzie).
jokada - Pią Mar 21, 2014 14:51

u mnie miał być Norton i Ammy (Emi)
a wyszło jak wyszło ;)

Tobi wygladał na Tobiego, tak szczulowi małemu z oczu patrzyło ;)
A Florencja z rodowodu - zdrobniale została Florką :)

ayar - Pią Mar 21, 2014 17:49

Lubię szukać imienia dla zwierzęcia w słownikach języków obcych. Nasz najbardziej uroczy szczeniak dostał imię Hime (Himi, "księżniczka" po japońsku) i wyrósł na absolutnie najbardziej dystyngowane zwierzę w promieniu 100 km 8)

"Zła" (ew. jakieś pokrewne słowa, ufam internetom :P ) to np. Mala (hiszpański), Guba (serbski), Ena (hawajski), Kakia (grecki), Illa (szwedzki), Rau (rumuński), Kotu (dla psa trochę awangardowe, turecki), Fena i Aksi (też turecki, jakieś pokrewne do "zła"), Mabaya (suahili), Zore (jidysz), Paha (fiński), Higa i Kyoakuna (japoński), Kuri (estoński), Bala i Yava (azerski), coś by się pewnie jeszcze znalazło.

PALATINA - Pią Mar 21, 2014 17:58

Ja dla suki muszę mieć proste, swojskie imię, polskie oczywiście.
Lubię to w PONach, że panuje zwyczaj nadawania im rodowodowych imion w takim stylu.
Nie ma dziwnych do wymówienia nazw. Są Obierki, Olszyny, Psianki, Czeremchy, Zadry itd.
Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale ogólnie dominują takie imiona. ;)