To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Niamey - Śro Maj 19, 2010 16:23

takie drewniane pelety? Ja używałam, nie pyliło jakoś szczególnie, szczury mniej wyrzucały poza klatkę, niż w przypadku wiórów.

Mam pytanie czy któreś z dostępnych wiórów/żwirków drewnianych itp. są robione z drewna drzew liściastych? Bo ja trafiam tylko na takie z iglastych - teoretycznie jest ono pozbawione szkodliwych dla szczurów substancji, ale mimo wszystko jestem ciekawa.
Mam wrażenie, że któreś chipsi były liściaste...

Martuha - Śro Maj 19, 2010 17:05

Kupiłam dziś Benka lawendowego,zobaczymy czy zda egzamin u szczurów,jak i zarówno królika.Jeśli nie,będę próbować czegoś innego.Na razie jestem zadowolona,bo ładnie pachnie,ale mam nadzieję,że żadna się na to nie uczuli,bo na trociny dwie są uczulone :/
Anonymous - Śro Maj 19, 2010 20:05

z benka robi sie papka jak na to naleja, przy kroliku i ich mozliwosciach to pewnie bedzie bloto ;p
Martuha - Śro Maj 19, 2010 20:30

katasza, właśnie zauważyłam :D ale za to u szczurów na razie super,zobaczymy co będzie potem ;)
agacia - Śro Maj 19, 2010 20:53

Ja raz miałam Benka to nie mogłam doczyścić kuwety z tej papki. Resztę opakowania oddałam koleżance dla kota :)
Martuha - Śro Maj 19, 2010 21:10

Teraz to też wiem hihi no nic skończę to opakowanie i zobaczę,czy pozostać przy Benku,czy zmienić.A które z tych żwirkowych nie zostawiają takiej papki straszliwej,bo ta papka rzeczywiście do wszystkiego się przykleja :/
wuwuna - Śro Maj 19, 2010 21:49

Ja ubôstwiam Benka lawendowego. Wystarczy odpowiednio dużo wsypać na idealnie suche podłoże. A papka to tylko jak kot zrobił siusiu w rowerowej kuwecie. ;p

Właśnie zamówiłam 40 kg. :rotfl:

Devona - Śro Maj 19, 2010 22:08

Viss napisał/a:
Uprzejmie donoszę, że jednak trociny Chipsi sa najlepsze na świecie. Sprawdzają sie u mnie o wiele lepiej niż trociny Pinio Classic (Certech). Wytrzymują znacznie dłużej, po tygodniu nadal nie śmierdzi i nie wysypują sie prawie wcale z klatki. I sa wydajne.
U mnie wydajność obu rodzajów trocin jest porównywalna, a Pinio Classic są tańsze, więc tych używam ;) .
Martuha - Śro Maj 19, 2010 22:24

Ha! Już wiem czemu zrobiła się papka,moja córa wpadła na genialny pomysł i mówi tak: " Ja nalałam,bo chciałam wymienić to brudne,tak jak ty to robisz" Czyli wszystko jasne,skąd ta papka tak szybko u królika :D .U szczurów na razie wszystko w porządku,więc póki co jestem zadowolona,no i ten zapach ;) .wuwuna, ile dałaś za 40 kg ?
wuwuna - Śro Maj 19, 2010 23:40

Tak to ten zapach, dam się za niego pokroić.. :D

Martuha, 100 ;)

Martuha - Czw Maj 20, 2010 12:00

A to myślałam,że jakoś taniej dałaś,ale widzę,że normalnie,po wypłacie też kupuję dużą ilość,bo na razie jestem z niego zadowolona i jego zapachu i póki co nie ma papki :mrgreen: .I na razie chyba przy tym żwirku zostanę
LalaAla - Pią Maj 21, 2010 00:14

Ja zamierzam zamówic ściółkę z allegro sprzedawaną w opakowaniach po 60 litrów, taki drewniany żwirek. Są za 50 zł około. Sądzicie, że będą dobre??
Niamey - Pią Maj 21, 2010 00:25

A który dokładnie? Bo ja zamawiałam taki drewniany żwirek za ok. 50zł z przesyłką i nie jestem w 100% zadowolona - owszem wydajne, ale za dużo pyłu pod koniec i zapach nieco zbyt intensywny - z jednej strony dobrze kryje zapach odchodów, ale nie wiem czy to takie dobre dla szczurów. Moje szczury nie wykazywały żadnych negatywnych reakcji, ale chyba nie zamówię więcej.
frommicrowave - Pią Maj 21, 2010 02:01

dajcie namiar na ten żwirek jak możecie
baradwys - Pią Maj 21, 2010 06:20

Ja używam ten żwirek, i wcale nie jest źle ;) owszem strasznie się rozdrabnia na koniec (ale jak to brykieciki :D ) a zapach?? Ja nie czuję jakiegoś przykrego zapachu, owszem nie wchłania go całkowicie ale nie zwala mnie z nóg po otwarciu pokoju jak to miało kiedyś miejsce na 2 dzień po sprzątaniu gdy użyłam awaryjnych trocin... Po prostu czuję w pewnym momencie że mimo iż nie nabrudzili za bardzo to "już czas"
frommicrowave, wpisujesz na allegro "żwirek drewniany" i szukasz w aukcjach ;)