To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - Uniwersalne, polecane sposoby na oswajanie szczurów

Kluska - Śro Kwi 11, 2012 10:14

Pewnie, że tak :)
Poszperaj sobie trochę w wątku, na pewno znajdziesz mnóstwo przydatnych rad i wskazówek.

Anata - Nie Maj 20, 2012 11:47

Witam. Jestem tu nowa.
Jak przywiozlam moje szczurzynki do domu.. to wlozylam je odrazu do klatki (poniewaz byly bardzo zestresowane). Zostawilam je nie dotykajac zeby mogly sie zapoznac z otoczeniem, dawalam im tylko jedzenie i wode w poidelku.. Gdy wzielam Tośke na rece to zaufalysmy sobie bezgranicznie :) nie mialam i nie mam z nia zadnych problemow.. ale za to Zyta jest strasznie bojazliwa.. :cry: od czasu gdy jest ze mna nie moge jej przekonac do siebie. okropnie sie boi, jak wkladam reke do klatki to robi mi "dziaba" do krwi i sie cofa.. ale gdy wezme ja na sile i tak ja trzymam w dloniach to mam wrazenie ze chce odemnie uciec jak najszybciej moze.. ze strachu robi siku i kupke.. ale to mnie nie zniecheca. spedzam z NIMI tyle czasu ile maxymalnie moge danego dnia. Tosiak to bardzo madra szczurka, nie obgryza mi mebli nawet kabli nie rusza, reaguje na cmokanie i wraca do klatki jesli ja zawolam lub zglodnieje.. wiec z Toska nie mialam od poczatku problemow tylko ze nie wiem jak dotrzec do Zyty.. moze ktos ma jakis inny sposob? bo "na sile" jak i "powoli" nie dziala.. ale i tak ją kocham tak jak i Toske :serducho:

smeg - Nie Maj 20, 2012 11:53

"Na siłę" nie polega na trzymaniu siłą w dłoniach. Szczurki raczej nie lubią siedzieć na rękach, nawet te oswojone. Powinnaś ją wkładać sobie pod bluzę (jakąś niewyjściową), żeby mogła czuć się bezpiecznie i oswajać się z Twoim zapachem. Najlepiej, gdyby spędzała pod Twoją bluzą po kilka godzin dziennie ;) Nieoswojone szczurki lubią, gdy jest ciepło, cicho i ciemno.
Anata - Nie Maj 20, 2012 12:08

tylko że Tośka i Zyta nie potrafią usiedzieć w jednym miejscu ;d muszą być ciągle w ruchu.. i jak odzwyczaic małą tych "dziabow" do krwi.. ?
morowina - Nie Maj 20, 2012 15:21

Anata, musisz wyczuć moment w którym dziewczyny są mniej aktywne, albo dać im się wybiegać, a jak się już zmęczą to zabrać pod bluzkę...
Anata - Nie Maj 20, 2012 15:54

a gdybym brała Zyte w czasie spania? tylko ze nie chce zeby sie przestraszyla.. i czy mam brac ja przez jakas rekawice zeby mnie nie bolalo jak robi dziaba?
mmarcioszka - Nie Maj 20, 2012 16:26

Anata, branie przez rękawice pomaga Tobie, a nie szczurowi w oswajaniu, ale jeśli faktycznie Cię bolą te dziaby, to próbuj ;)
A jeśli chodzi o pranie podczas spania... To zły pomysł. Lepiej wyczuć porę, kiedy zwykle śpi, obudzić i wtedy wziąć, żeby znów zasnęła u Ciebie na rękach/w bluzie ;)

Powodzenia!

Anata - Nie Maj 20, 2012 16:53

a ile czasu powinnam ja trzymac pod ta bluza czy cos? :)
mmarcioszka - Nie Maj 20, 2012 16:57

Anata ile masz :P Jak najdłużej, żeby się przyzwyczajał ;)
Anata - Nie Maj 20, 2012 17:00

a jak siedzi w zasunietej bluzie ktora mam zalozona w danym czasie na sobie to sie nie udusi? ;p bo wczesniej tak nie praktykowalam.. :) siedzi mi na plecach zyta wlasnie w swetrze ;p bo toske tez juz wymizialam i poszla do klatki jesc ;d

[ Dodano: Nie Maj 20, 2012 18:07 ]
mała ciagle mnie wacha ale przestala sie panicznie poruszac, prawie wcale sie nie rusza pod ta bluza.. lezy sobie :)

smeg - Nie Maj 20, 2012 17:29

Nie udusi się, nie martw się o to ;) Widzisz, to dobrze że jest spokojniejsza, oswajanie idzie ku lepszemu :)
Anata - Nie Maj 20, 2012 18:54

oby oby :) to jak codniennie bede ja tak brala to ciekawe co z tego wyniknie, czy lobuziak przestanie sie bac, gryzc i czy sie oswoi :) ;D

[ Dodano: Pon Maj 21, 2012 17:53 ]
miziam mala i miziam w tej koszulce ;p oczywiscie dostalam dziaby ale teraz mam wrazenie ze jest jej dobrze gdy ja glaszcze bo mruzy i zamyka oczka i sie rozklada.. :D zaklada tylna nozke na moje palce, czy to oznacza ze juz mnie troche lubi? ;p :mrgreen: :mrgreen: :serducho:

[ Dodano: Pon Maj 21, 2012 18:04 ]
aa i slysze jak pociera zabki o zabki :) ale to chyba z radosci :)

[ Dodano: Pon Maj 21, 2012 20:20 ]
a jak jest w klatce i chce ja pomiziac przez prety to mnie gryzie w dalszym ciagu.. ;/

Agniesha - Wto Maj 29, 2012 09:53

Moje chłopaki też zaczynają być coraz bardziej ciekawskie. Najbardziej uwielbiają dekolt i jego okolice do schowania się i np. mycia pyszczka :mrgreen:

Początkowo bały się każdego dźwięku, każdego ruchu teraz jest zdecydowanie coraz lepiej :)
Mam nadzieję, że już niedługo będą czuć się z nami lepiej i sami będą chętnie przyłazić :)

1kamilla1 - Wto Maj 29, 2012 12:26

haha :) Ulubionym miejscem moich panien też jest dekolt ;)
Agniesha - Czw Maj 31, 2012 11:50

Szkoda tylko, ze zostają na nim spore ślady pazurków w śmiesznych krótkich kształtach, ale dobrze że przynajmniej mają gdzie się schować poza kieszeniami, rękawami czy kapturem :P