Archiwum - Psiaki XX
wilczek777 - Pon Kwi 13, 2015 23:08
Sorgen jak pierwszy dzień w szkole dziecka Napisz coś więcej jak wygląda przedszkole - namiętnie wałkuję ten temat
Lama zabawa w chowanego z psem to najstarsza zabawa świata! Nie oferuj smaka psu który jest tak pobudzony - jeśli już tak jest to znaczy, że timeing był kiepski i pies się wkręcił. Tam działają makabrycznie siły - jak przy borderze ścigającym auto - jak odciągniesz zanim pęknie to ok - po fakcie pociągniesz z buta a pies nie zauważy - przy Falce będzie tak samo - jak wkręci się w trop to przejdzie przez kolczaste krzaki, szkło, lawę i ruchome piaski...
Często ludzie mówią o wyprowadzaniu psów osobno itp. Mnie się wtedy oczka robią tak o.0 Jeśli mam mieć jakieś psiożyczenie do pieseła guru to życzę sobie żeby mi psy wiochy nie robiły i żebym nigdy nie musiała robić nic osobno. Plan mam taki - psy zawsze razem - trening razem. Cudowne będzie życie na dwa psy - robię frisbee z Nes - odstawiam, biorę drugiego - robię a po odstawieniu mam Nes która miała chwilę na złapanie oddechu. Żyć nie umierać. Poza tym pasterstwo na dwa zgrane psy - o matko
Pewnie są tu gadżeciary jak ja:
http://wenabc.blox.pl/201...k-On-Track.html
Widziałam psy Pauli w tym wdzianku nie raz nie dwa - zazdrościłam zawsze - jak widać słusznie Tyle co Wenka w ciepłe semi w czerwcu podchodziła i błagała żeby jej to zdjąć
noovaa - Wto Kwi 14, 2015 05:58
| Lama napisał/a: | | I zrobię z Drakusia najgrzeczniejszego psa pod słońcem |
Jakie to w teorii wszystko proste i piękne
| wilczek777 napisał/a: | | jak wkręci się w trop to przejdzie przez kolczaste krzaki, szkło, lawę i ruchome piaski... |
Już nie zliczę ile kolców z krzaków wyciągnęłam Lilo z łap, jak wlazła za jakimś zapachem.
agacia - Wto Kwi 14, 2015 07:01
Widzę, Lama że masz do swojego przyszłego psa takie samo podejście jak ja do swojego
Wilczek, postaram się zrobić Runie jakieś zdjęcie jak się kręci w kółko Muszę ją też nauczyć komendy wstań, bo ona jak przyjdzie to siada od razu, a jak siada to z automatu daje łapę. Taki automat,dupka idzie na dół, a łapa do góry.
jokada - Wto Kwi 14, 2015 09:49
| wilczek777 napisał/a: | | Często ludzie mówią o wyprowadzaniu psów osobno itp. Mnie się wtedy oczka robią tak o.0 Jeśli mam mieć jakieś psiożyczenie do pieseła guru to życzę sobie żeby mi psy wiochy nie robiły i żebym nigdy nie musiała robić nic osobno. | Ale i tak osobno wychodzić trzeba żeby piesy nauczyć zostawać samemu/wyciszać sie samemu. Zwłaszcza przy szczeniorze
A potem i tak kontrolnie od czasu do czasu przypomnieć
wilczek777 - Wto Kwi 14, 2015 10:32
agacia Mika jest takim automatem - prosisz o siad a ona robi cały pokaz sztuczek - to robota moich rodziców bo ZA KAŻDYM RAZEM proszą o to samo plus cieszą się niesamowicie jak ona na nich wymusza. Dupa w dół, przejście do proszenia, jojczenie, obroty - a żarcie się z nieba sypie Nessie tak ma przy nowych sztuczkach, że je generalizuje i bardzo często powtarza po nauczeniu się - a może akurat trafi w to o co mi chodzi
jokada wiadomo, że nie przykleję do siebie psów - zwłaszcza, że szczyl nauczyć się musi, że nie całe życie jest z kimś i trzeba odpocząć, nikogo w domu itp. Ale znam osoby które mają więcej psiaków i wychodzą osobno - na spacer i na trening. Mi by się nie chciało nawet wracać po drugiego psa do domu! Po to wkładam pracę w psa żeby mieć możliwość go położyć i ćwiczyć z drugim a nie z zegarkiem w ręku pilnować czy Burek zdąży dzisiaj poćwiczyć...
agacia - Wto Kwi 14, 2015 11:13
wilczek777, wiem, że to jest spowodowane tym, że zna 3 komendy i zwykle są robione w tej samej kolejności, ale nie jest nagradzana za to jak przestaje myśleć co do niej mówię. Powiem szczerze, że do tej pory nie miałam potrzeby by umiała coś więcej ponad to co już wie, ale widzę, że ma zdolności i chęci, więc można z nią porobić coś więcej niż ciągnięcie roweru i komendy kierunkowe (których super słucha i widzę, że nie biega tras na pamięć ).
wilczek777 - Wto Kwi 14, 2015 12:48
agacia ja mam skrzywiony mózg i jak widzę psa który ma zdolności, chęci, motywację, predyspozycje to mi się ręce trzęsą Czasami widzę takie psy które są "tylko psami" i mają taką wrodzoną mądrość, kombinatorstwo i myślenie, że mam ochotę złapać za smycz i ukraść futrzaka
Ninek - Wto Kwi 14, 2015 13:37
wilczek777, to dawaj na wakacje do Foxa, on lubi BC Wszyscy psiarze się zachwycają jego mózgiem xD Ja mniej podzielam zachwyty, bo mnie praca z psem nie jara jakoś szczególnie.
wilczek777 - Wto Kwi 14, 2015 13:58
Ninek moje BC na razie nie lubi nikogo obcego Mam nadzieję, że do wakacji uporamy się z tym.
Nie każdemu odpowiada styl pracy psa - ja np. nie lubię automatów - nie wiem po co ale robię bo masz żarło. Nessie pracuje dla samej pracy, swojej i mojej satysfakcji. Jest robotem ale sama się napędza - jeśli nie mam przy sobie nagród nie muszę rezygnować z treningu bo wiem, że mózg jest na miejscu i nadal działa.
Jestem szalenie ciekawa drugiego psa - jeśli to będzie szczyl po Kee jak będzie się z nim żyło. Kee jest taką uroczą suczką - jest wesoła, delikatna... Taka... miła w życiu - to najlepsze określenie. Cap z tego co mówiła M. to silny psychicznie pies, jego właściciel bardzo go ceni - ma właśnie tą wrodzoną mądrość. Zastanawiam się czy to będzie kolejny taki głupek - mi doskonale idzie wychowywanie głupków
I tak zawsze moją słabością będzie Jake...
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xtf1/v/t1.0-9/1385420_930081663672621_7167040678526660525_n.jpg?oh=a56f86c99c9d64c0ce7b595750d9f71e&oe=559AB749&__gda__=1437724811_92eb3d199282f802a6a2ded0d9024c33
Jest w nim coś takiego co mnie aż mrowi w kościach. Niby jest uroczym miziakiem, który zawsze wymusi buziaka ale jednocześnie jest tak twardy... Jest stały- nawet jak udaje dzieciaka witając się to widać po nim opanowanie, siłę, fakt, że to niezastąpiony pies. Dla mnie kopia Dżejka byłaby jak wygrana w totka - myślę, że poziom radości byłby taki sam
Ninek - Wto Kwi 14, 2015 14:14
Fox za smaki da się zabić, ale bez nich też działa
Sam sobie potrafi wykombinować co i jak zdobyć (nie ważne czy coś materialnego, czy ludzką uwagę), 'w genach' ma predyspozycje do tropienia i zaganiania.
Lama - Wto Kwi 14, 2015 18:21
| wilczek777 napisał/a: | | Lama zabawa w chowanego z psem to najstarsza zabawa świata! |
Spoko, po prostu nie wiedziałam, że jest na to taka mądra nazwa - mantrailing.
Smaki daję Falce jak się wyciszy, tzn. zareaguje na komendę i przestaje ciągnąć, nie goni zajączka. Z każdym dniem jest coraz lepiej, więc może nie wszystko stracone.
Chciałabym wychodzić z dwoma psiurami jednocześnie, ale wolę założyć najgorsze, wtedy się nie rozczaruję. Aczkolwiek Falka naprawdę kocha inne psy i liczę, że będzie lepiej niż teraz. Przy psach raczej nie tropi zwierzyny.
| noovaa napisał/a: | Lama napisał/a:
I zrobię z Drakusia najgrzeczniejszego psa pod słońcem
Jakie to w teorii wszystko proste i piękne |
| agacia napisał/a: | Widzę, Lama że masz do swojego przyszłego psa takie samo podejście jak ja do swojego |
No ej, w końcu to będzie doberman!;)
Pućka - Wto Kwi 14, 2015 18:43
Lama, nie ma za co, w zasadzie to sama do tego doszłaś, ja tylko pomogłam:D Tak w ogóle to jak jeszcze Remusa nie miałam, to też myślałam, że będzie idealny, w zasadzie to prawie jest, narzekać nie mogę:) A właśnie, pies wychodzi 3 razy dziennie, rano krótkie siku, po południu dłuższy spacer (ostatnio krótkie, bo poraniony) i wieczorem szybkie siku i pies cały dzień niemal śpi, albo grzecznie się bawi. Na spacerach nie jest osowiały, bawi się świetnie, lata wszędzie, jest zainteresowany, czasem poćwiczymy, wracamy do domu, a pies idzie na materacyk i nas obserwuje albo śpi - to normalne, czy badać już hormony? Ja w zasadzie od samego początku stawiałam na samokontrole psa, umiejętność wyciszenia się, uspokojenia, ale to już chyba przesada:D
wilczek777 - Wto Kwi 14, 2015 20:01
Jakiś czas temu przyłączyłam się do grupy Psy! na facebooku. O jakże teraz żałuję. Oczywiście się nie usunę bo bycie na tej grupie jest dla mnie samonagradzające... Generalnie co chwile wręcz mam posty wołające o pomstę do nieba. Dyskusje nad rasowością psa w typie. Pytanie czy lepsze jest Chappi od Pedigree. Co moment pytania które zadają dorośli ludzie a są one z takiej serii, że przedszkolak zadałby lepsze. Sądziłam, że mając psa w domu ma się o nim podstawową wiedzę! Plus domorośli behawioryści, ciągłe pytania o karmy i zupełnie nieadekwatne odpowiedzi...
Czort tam - zbawiam świat
Pućka - Wto Kwi 14, 2015 20:30
wilczek777, weszłam na tą grupę z ciekawości. Po 5 minutach ją opuściłam, nie dałam rady..
wilczek777 - Wto Kwi 14, 2015 20:58
Pućka dzisiaj nie jest źle - mówię Ci! Trochę rozmnażających piesełki bo śliczne i sporo o żarciu - na prawdę bywa gorzej. Hitem teraz jest to https://www.facebook.com/...&type=1&theater
Rozumiem nerwy i te sprawy ale maści yorkshire terrier nie znam szkoda, że nie mam talentu do rysowania bo bym narysowała yorka i włosy to by był mini napis yorkshireterier. Generalnie na grupach widzę takich ludzi, taki poziom intelektualny...
|
|
|