To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Miski

Anonymous - Nie Paź 28, 2007 10:36
Temat postu: Miski
Nie wiem czy to może być nowy temat,ale nie mogłam jakoś znależć nic z tej dziedziny,jeśli nie to proszę dołączyć do odpowiedniego działu lub zlikwidować.Chciałam napisać o mojej szczurci ponieważ dziwiło mnie,że nie je z miski,a ma taką samą jak moje dwie poprzednie szczurzyce,jakiś czas była z nimi więc widziała,że one lubiły siadać na tym wysokim brzegu i wybierać suchy pokarm,a ta jadła tylko kolby i Gerbery ze spodków.Wtedy pomyślałam sobie przesypię jej suchą karmę do spodka takiego w jakim je Gerbera i szczurcia odzyskała apetyt na suchą karmę.Czy wasze szczurki też mają ulubioną zastawę stołową?
Ratata - Nie Paź 28, 2007 10:49

U nas miski są dobierane raczej ze względów praktycznych:
panowie mają wielką, niską doniczkę, której nie są w stanie przewrócić, poza tym nawet jak któryś z nich siedzi w środku, reszta i tak może jeść.
panienki natomiast mają zawieszane miseczki dla ptaków - ponieważ każdą stojącą miskę były w stanie wywrócić do góry dnem, zasikać lub wykopać z niej całą karmę.

Ninek - Nie Paź 28, 2007 11:33

U mnie miski na suche żarełko muszą być wiszące, inne zaraz mają dachowanie :P Obecnie mamy dużą, plastikową z Ferplasta (również podwieszana) i jestem z niej bardziej zadowolona niż z metalowych. Poprzednie też dość często zostawały zrzucane, ta obecna ma tak silne zaczepy że ja sama mam czasami problem ze ściągnięciem jej :evil:
Na gerbery, jogurciki itp. mają porcelanową, ciężką miseczke i metalową z szerszym spodem, jak dla kotów. Rzadko zdarza sie żeby któraś została wywrócona ;)

Straciatella - Nie Paź 28, 2007 12:14

Moje gady mają dwie miseczki - jedna do stałej karmy suchej - metalową wieszaną w obręczy Trixie, a drugą plastikową na kaszkę czy obiadki. I o tyle co podwieszana się sprawdza, o ile plastikowa momentalnie jest przewracana lub zasypana trocinami. Musze kupic drugą wieszaną i będzie spokój :D
polna - Nie Paź 28, 2007 12:43

Czy miska o średnicy 11 cm nie bedzie zbyt duża?

usunęłam nieaktualny link do Allegro - limomanka

Ratata - Nie Paź 28, 2007 13:55

Polna, to zależy, na ile szczurów...
Miska naszych panów ma coś ok 17 cm średnicy :mrgreen:

Ninek - Nie Paź 28, 2007 14:01

polna, mam właśnie taką :P Tą z czerwonym kotem który ma rybe w brzuchu :P U mnie dla wszystkich paskud jest za mała, muszą mieć dwie :P Dla 3 czy 4 jest fajna :)
civette - Nie Paź 28, 2007 14:03

Moi panowie mają ceramiczną miskę dla szczeniąt ;) mieści sporo suchego, przewrocić - fizycznie niemożliwe, aczkolwiek Casjus notorycznie wykopuje jej zawartość w poszukiwaniu smakołykow ;) W kuwenie pewno leży więcej pszenicy i innych takich niż samego żwiru :lol1:
babyduck - Nie Paź 28, 2007 15:09

Ja mam zawieszana metalową. Poprzednie szczurki każdą stojącą wywracały do góry dnem, więc taka jest lepsza. Mokre zarcie daje im na "ludzkich" spodkach, ale chyba musze pomysleć o porcelanowej ciężkiej misce tylko dla nich.
Oli - Nie Paź 28, 2007 15:19

polna, tez mam jedna z takich jak pokazalas, ale uzywam jej tylko na smakolyki typu gerber, jogurt itp. bo one sa bardzo plytkie i moje szczury zaraz by albo wszystko wysypaly albo zakopaly.

Ja mam rozne miski na rozne rzeczy, a mianowicie:
1. panowie maja ceramiczna dla psow o nietypowej pojemnosci 400ml, dla 3 samcow pelna ziarna wystarcza na dwie doby; maja tez sredniej wielkosci wieszana metalowa na ziolka itp. HP oraz juz wyzej wspomniana na smakolyki "mokre"

2. Gizmo z Fruzia maja wielka miske metalowa wieszana na ziarno - Fruzia sie w niej cala miesic i jeszce jest miejsce dla Gizma na grzebanie w jedzeniu; maja tez plastikowa mala psia na ziola i ceramiczna 300ml na mokre.

3. Elton z Narsilem maja 300ml ceramiczna na ziarno, 200ml ceramiczna na mokre i najmniejszy rozmiar wieszanej metalowej na ziolka.

Poza tym mam jeszcze kilka miseczek, spodeczkow itp. plastikowych na lekarstwa i np. nutri drinka.

L. - Nie Paź 28, 2007 19:43

U mnie są 2 mieski metalowe zawieszane.
Jedna na suchą karme tudzież mieszanke, druga na jakies chrupki lub duo rat&mouse.

I mam 3 miski ceramiczne, ale one są w klatce tylko, gdy panny dostają dodt. jedzenie.
2 miski są okrągłe takie, ze 3 szczury mogą dookoła sie usadowić, i jedna narożna.

myaku - Nie Paź 28, 2007 19:52

Ja też mam dwie metalowe miski zawieszane. Jedna jest na takie zapięcie 'motylkowate', a drugie zawieszane tak inaczej :P W każdym razie te drugie jest trochę do bani, bo dzisiaj Chichiro wysypał całą na ściółkę bawełnianą i ciężko jest zbierać ._.
PALATINA - Pon Lis 12, 2007 22:13

Ja mam 2 miski metalowe wieszane (mam ich więcej, ale używam 2) na suche ziarno.
Mam płytką, ceramiczną miskę (taką chyba świnkową, ciężką) na smakołyki i na mokre jedzenie. Mam plastikowe 3 na mokre jedzenie i kilka ceramicznych ludzkich (ciężkich, z grubego szkła) - używanych od czasu do czasu.

Anonymous - Pon Lis 12, 2007 23:11

A ja mam jedna metalowa, plaska, w ksztalcie sreduszka, 4 kwadratowe male (ludzkie, kupione w rossmanie, pomaranczowa, zielona, niebieska i bezowa) i jedna duza ceramiczna na suche (tez z rossmana, ale ta jest psia :P ciemno zielona w bezowe lapki ) W ten weekend pooddawalam poltorej reklamowki roznych misek, duzych psich, chomiczych, mysich, szczurzych itp.
ZET - Pon Lis 12, 2007 23:46

Jako jedna z nielicznych mam tylko jedną miskę na żarełko :P
Taka zawieszana jest, dziwna jakaś krzywo mi wisi ;P