Klatki i wyposażenie - Akwarium dla szczurków - zrobimy co sie da!
katpat - Wto Mar 17, 2015 21:40 Temat postu: Akwarium dla szczurków - zrobimy co sie da! Cześć wszystkim!!
Ciesze sie ze trafilem na to forum, mam nadzieje ze mi doradzicie, poradzicie i przedyskutujemy konkretnie ten temat.
W sobotę (21.03) jade po swoje pierwsze szczurki.
Jako że nie uśmiecha mi sie wydawać pieniążków na dużą klatke, postanowiłęm że użyje do tego celu mojego zestawu akwarium które stało nieużywane.
Akwa jest typu ''TV'' czyli z zaokrągloną przednią szybą.
Wymiary akwa to: 78cm dł; 33,5cm szer. na środku; 26,5cm szer. po bokach; 38cm wys..
Chce zrobić szczurkom prawdziwe El Dorado, także będą miały dużo szmatek, hamaczków, drabinek, tuneli.
Dodatkowo akwa stoi blisko łóżka, także nad jakąś drabinką którą beda sie mogły wydostawać z akwa także pomyśle.
Górne zamknięcie planuje zrobić z stalowej siatki z drobnym oczkiem, ładnie dogiętej do akwarium.
Co o tym myślicie? Jakieś propozycje/porady? Prosze darujcie sobie odpowiedzi typu : zamęczą sie tam; za małe... Z dziewczyną kochamy zwierzęta i gwarantuje że te szczurki 70% czasu będą spędzały z nami;)
Tu 2 fotki akwarium w fazie przygotowawczej
Pozdrawiam i czekam pilnie na odpowiedzi!
mmarcioszka - Wto Mar 17, 2015 22:05
katpat, niestety nie darujemy sobie uwag tego typu, gdyż akwarium ma bardzo słabą cyrkulację powietrza, a szczurzy mocz wydziela silną woń, co zdecydowanie negatywnie wpłynie na przebywające wewnątrz zwierzęta. Szczury nie mogą się wspinać po prętach, a montaż akcesoriów jest ograniczony. Poczytaj tutaj: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1825 dlaczego dla szczurów kupijemy klatkę a nie akwarium.
Ponadto jest zbyt małe. Jesli chodzi o szczurze maluchy, to wymiary nie będą jeszcze końcem świata, przynajmniej przez chwilę, ale zdecydowanie do szybkiej wymiany na klatkę minimum 70/60/40cm dla 2 szczurów. Odsyłam Cie do kalkulatora, dzięki któremu przeliczysz dla ilu szczurów przeznaczone jest ich mieszkanie- http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12012
W celu inspiracji do aranżacji szczurzego lokum zapraszam do zapoznania się z tymi tematami: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=740, http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=16852
katpat - Wto Mar 17, 2015 22:54
W akwa będzie wyłożony ten drewniany żwirek+zmiana raz w tygodniu lub częściej i może nie będzie to tak uciążliwe?
Wszelkie tematy przeczytałem, te co podałaś także.
Co do montażu akcesoriów to pomimo to że widze że masz potężne doświadczenie to nie zgodze się bo myśle że rozmieszczenie akcesoriów w akwa zależy od wyobraźni i pomysłu(choć jest to bardziej utrudnione niż w klatce) i będę chciał tu pokazać że jednak można:) O żadnych prętach nie ma mowy, chce żeby im było dobrze i będzie! Na klatke będziemy odkładać i napewno takowa będzie zakupiona
Dzięki za odpowiedź
Karena - Wto Mar 17, 2015 23:16
katpat, Poczytaj i doedukuj się Tym co proponujesz nie zapewnisz szczurom dobrego komfortu życia... Nawet podstawowego minimum. Niestety.
katpat - Wto Mar 17, 2015 23:24
Wybaczcie moje negowanie, ale oprócz słabszej cyrkulacji powietrza, moje akwarium jest praktycznie tylko te 20cm niższe od wymaganej klatki. Myśle że jak sie naprawde dba o zwierzątka to raczej będą szczęśliwe, na 20cm2 w końcu sie nie tłoczą... A klatka wpadnie tak jak mówiłem w niedługim czasie
Karena - Wto Mar 17, 2015 23:40
katpat, Wymiary są nieodpowiednie nawet dla jednego chomika. A co dopiero dla szczurów. Szczury trzyma się w klatkach i to nie bez powodu. Poczytaj forum nim włożysz w to coś zwierzęta
smeg - Śro Mar 18, 2015 07:57
katpat, to w końcu pytasz, co o tym myślimy, czy przyszedłeś tu, żebyśmy przyklasnęli Twojemu złemu pomysłowi? Sama miłość nie wystarczy, żeby zapewnić szczurom odpowiednie warunki. Nie bez powodu minimum na 2 szczury to 70x40x60 cm - gdyby 20 cm mniej też było dopuszczalne, to takie byłyby wytyczne. Twoje akwarium ma ok. 0,08 m3 objętości - podczas gdy na 2 szczury minimum to 0,12 m3, przy czym żaden wymiar klatki nie może być mniejszy, niż 40 cm, żeby dorosły szczur mógł się w niej swobodnie obracać razem z ogonem. Nie mówiąc już o tym, że w akwarium nie będziesz w stanie wykorzystać całej objętości, bo nie daje ono takich możliwości co do zamontowania wyposażenia - powinno być więc jeszcze większe. Szczury w akwariach mają stale podrażnione drogi oddechowe przez opary moczu, częściej chorują. Jeśli nie uśmiecha Ci się wydawanie pieniędzy na klatkę, to wkrótce będzie musiało zacząć uśmiechać wydawanie na weterynarza - a koszty leczenia szczurów potrafią iść w setki złotych miesięcznie.
Devona - Śro Mar 18, 2015 09:43
katpat napisał/a: | W akwa będzie wyłożony ten drewniany żwirek+zmiana raz w tygodniu lub częściej i może nie będzie to tak uciążliwe? | Będzie uciążliwe. Czasami w klatce, pomimo wentylacji, wymiana ściółki raz czy dwa razy w tygodniu to minimum. Zwłaszcza w przypadku młodych szczurów, które dużo jedzą i jeszcze więcej wydalają. Poza tym 26 cm to zdecydowanie wymiar nie do zaakceptowania, pomijając kwestię wentylacji. Odnosząc ten argument do ludzi - w pokoju o szerokości 2-3 kroków teoretycznie da się żyć, ale co to za życie?
smeg napisał/a: | Nie bez powodu minimum na 2 szczury to 70x40x60 cm - gdyby 20 cm mniej też było dopuszczalne, to takie byłyby wytyczne. Twoje akwarium ma ok. 0,08 m3 objętości - podczas gdy na 2 szczury minimum to 0,12 m3, przy czym żaden wymiar klatki nie może być mniejszy, niż 40 cm, żeby dorosły szczur mógł się w niej swobodnie obracać razem z ogonem. | Warto też dodać, że chodzi o 0.12 m3 przestrzeni użytkowanej, a nie objętości w ogóle. To znaczy, że klatka o minimalnych wymiarach powinna być tak urządzona, żeby szczury miały dostęp do każdego miejsca. Jeżeli nie można szczurom zapewnić takiego rozmieszczenia wyposażenia (a tak właśnie jest w akwarium), to wymiary powinny być większe niż minimalne.
oxxy - Śro Mar 18, 2015 10:25
katpat, ja dodam tylko od siebie, że kupno klatki dla dwóch szczurów to są groszowe sprawy w porównaniu do późniejszego leczenia. Dodatkowo zaoszczędzony czas przy montażu czegokolwiek (w klatce pójdzie to bardzo sprawnie, a przy akwarium trzeba będzie się pomęczyć). Nowa klatka REMY (72x38x58 wg producenta, moja miała 70x40x59 po zmierzeniu) kosztuje 129 zł na allegro. Na olx'ie są dużo tańsze, używane (a czasami znajdzie się trochę większa w też całkiem przystępnej cenie). A kolejna sprawa to zdecydowanie bardziej nieprzyjemny zapach dla nosa jest z akwarium niż z klatki i wydacie dużo, dużo więcej pieniędzy na samą ściółkę w przeliczeniu na zużytkowanie jej w klatce.
smeg - Śro Mar 18, 2015 10:48
http://forum.szczury.biz/...r=asc&start=390 - tutaj możesz przejrzeć zdjęcia klatek innych użytkowników i zobaczyć, jak wykorzystana jest w nich cała objętość Nawet w największym akwarium to trudne do osiągnięcia.
katpat - Śro Mar 18, 2015 17:50
No to póki będą małe to posiedzą tutaj, a w najbliższym czasie wpadnie jakaś czadowa klatka
mmarcioszka - Śro Mar 18, 2015 17:56
katpat, szukajcie nowego domu dla ogonów od razu, bo co jakiś czas trafiają się super okazje używanych na olx, allegro czy forach (tutaj albo fretkowych/szynszylowych, bo wymiary klatek zbliżone do tych dla szczurów). Można znaleźć coś naprawdę fajnego w dużo niższej cenie, ale czasem zajmuje to dłuższą chwilę.
Morgana551 - Śro Mar 18, 2015 18:11
Nie wiem czy było wspomniane ale szczur, szczególnie już dorosły, wyskoczy z akwa. o wysokości 38cm
bolek - Śro Mar 18, 2015 18:51
Wyskoczy, wyskoczy, mojemu znajomemu myszki wyskoczyły a co dopiero szczur.
katpat - Śro Mar 18, 2015 19:00
Eeeeej ale ja nie planuje trzymać otwartego akwarium Napisałem że stalowa siatka dla bezpieczeńśtwa będzie. Tak jak mówiłem - na tymczasowy pobyt zostają tutaj a ja szukam ładnej klateczki
Czy ta byłaby ok?
http://allegro.pl/remy-kl...5154826656.html
|
|
|