To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Kopiowanie postów

PACZEK - Wto Paź 23, 2012 13:22
Temat postu: Kopiowanie postów
Nie wiem czy to dobre miejsce ale mam pytanie.
Czy zgodne z ochroną praw autorskich jest wycinanie postów bez zgody autora i zamieszczanie ich w innych publicznych miejscach niż to forum?

Layla - Wto Paź 23, 2012 17:08

PACZEK, wydaje mi się, że tak, ale głowy nie dam.
Martini - Wto Paź 23, 2012 23:21

PACZEK, po pierwsze nie wiem, czy posty są chronione prawem autorskim. Podstawą do tego, aby coś zostało uznane za utwór, musi mieć charakter utworu. Wyrażenie swojej opinii nie jest twórcze i nie jest utworem, chyba ze nadasz temu jakąś szczególną formę artystyczną - czyli napiszesz wierszyk, w którym uzasadnisz, dlaczego ktoś jest głupi albo napiszesz esej. I to już będzie utwór.
Nie jestem pewna w związku z tym, jak się ma do tego cytowanie w innych miejscach niż forum. Wydaje mi się, że zamieszczając post na publicznym forum liczysz się z tym, ze Twoja wypowiedź może zostać zacytowana gdzie indziej. Prawo autorskie zresztą nie istnieje po to, aby zabraniać cytowania wypowiedzi - owszem, można to robić, pod określonymi warunkami. Tak w mega skrócie i z tego, co pamiętam ze szkolenia.

PACZEK - Śro Paź 24, 2012 06:49

Martini napisał/a:
PACZEK, po pierwsze nie wiem, czy posty są chronione prawem autorskim. Podstawą do tego, aby coś zostało uznane za utwór, musi mieć charakter utworu. Wyrażenie swojej opinii nie jest twórcze i nie jest utworem, chyba ze nadasz temu jakąś szczególną formę artystyczną - czyli napiszesz wierszyk, w którym uzasadnisz, dlaczego ktoś jest głupi albo napiszesz esej. I to już będzie utwór.
Nie jestem pewna w związku z tym, jak się ma do tego cytowanie w innych miejscach niż forum. Wydaje mi się, że zamieszczając post na publicznym forum liczysz się z tym, ze Twoja wypowiedź może zostać zacytowana gdzie indziej. Prawo autorskie zresztą nie istnieje po to, aby zabraniać cytowania wypowiedzi - owszem, można to robić, pod określonymi warunkami. Tak w mega skrócie i z tego, co pamiętam ze szkolenia.

Masz rację :) Powyżej zacytowałem Twoją wypowiedź :)
Gdybym cytował ją gdzie nie na forum a gdzie indziej to jeszcze należy wskazać źródło gdzie wypowiedź była umieszczona czyli w tym wypadku allo.
Tak to właśnie powinno wyglądać zgodnie z prawem czyli odpowiednio oznaczone i ze wskazaniem autora. Inna forma może być uznana za kradzież.
Moje pytanie dotyczyło czego innego. Chętnie to wytłumaczę ale osobie która moją "gadkę" przełoży na zrozumiały pisany tekst :) .