To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Czy zna ktoś hodowlę szczurków double rex?

szczurowata - Śro Sie 22, 2012 12:32
Temat postu: Czy zna ktoś hodowlę szczurków double rex?
Wczoraj umarła moja szczurzynka, double rex :cry: Była wspaniała..
Odkąd ją miałam, kochałam double rexy. Szukałam hodowli tej odmiany, ale nie mogłam nic znaleźć. Ona akurat była z pseudo, więc chorowała, i nie chcę, aby to się powtórzyło. Tutaj widziałam ogłoszenie o łysolach, z Łodzi, ale to pseudo..cena za szczurka to 15zł + kilkanaście szczurków, w klatce 40x20cm..wrr.
Jeśli znacie dobrą hodowlę double rexików, to proszę o namiary. :)

Lavi - Śro Sie 22, 2012 12:38

szczurowata, wszystkie hodowle zarejestrowane w Polsce masz na naszym forum. Trzeba śledzić mioty i patrzeć na zapowiedzi miotów, w których mogą się pojawić double rexy.
szczurowata - Śro Sie 22, 2012 12:56

Lavi, dziękuje.
smeg - Śro Sie 22, 2012 13:27

Chciałabym tylko dodać, że Twoja druga szczurka potrzebuje teraz towarzystwa na szybko, nie może czekać kilka miesięcy na miot z hodowli, i to double rex. Na Twoim miejscu przygarnęłabym teraz jakąś dziewczynkę z adopcji, a wymarzonego double rexa możesz kupić kiedyś z hodowli jako trzeciego szczurka :) Jeśli Twoja szczurka będzie już miała towarzystwo, będziesz mogła czekać i "wybrzydzać" do woli ;)
szczurowata - Śro Sie 22, 2012 13:58

smeg, muszę jeszcze podyskutować z mamą, bo martwi się, że znów będę przeżywała stratę gryzonia.. :( Jak będę miała zgodę, to poszukam jakiejś Panienki z adopcji, chyba że w którejś hodowli jest jakiś wolny double rex'ik.. :wink:
miju - Śro Sie 22, 2012 13:59

smeg ma rację!!

Ja się ociągałam z adopcją i tak wyszło, że Ciapek 7 miesięcy był sam. Potem miałam problem, żeby zaakceptował maluszka.

A 3 szczurki to lepiej niż dwa, bo jak jeden odejdzie to zawsze dwa jeszcze są :)

szczurowata - Śro Sie 22, 2012 14:05

miju, na trzy nie mogę sobie pozwolić :cry:
smeg - Śro Sie 22, 2012 14:11

Na szczurki z hodowli zapisuje się ok. miesiąc przed kryciem, później 3 tyg. ciąży i miesiąc odchowywania szczurków przy matce. Listy chętnych są pełne zazwyczaj jeszcze przed kryciem. Raczej niemożliwe jest więc, żeby na szybko udało Ci się kupić double rexa z hodowli. Rozejrzyj się więc za adopcją dowolnej samiczki.

Jeśli natomiast mama nie zgodzi się na drugą dziewczynkę, będziesz musiała pomyśleć o oddaniu Ariski do stada, dla jej dobra.

szczurowata - Śro Sie 22, 2012 14:47

smeg, nie wyobrażam sobie oddania jej..adoptowałam ją, i będzie u mnie do końca życia. Wolę pokłócić się z mamą, i adoptować/ kupić drugą samiczkę, niż ją oddać.
Martuha - Śro Sie 22, 2012 14:54

szczurowata, niestety z hodowlami to jest tak,że jest więcej chętnych,niż samych szczurków,zwłaszcza tych niestandardowych,ciekawych odmian :) Dlatego możesz sobie długo poczekać-choć nie jest to reguła oczywiście.Radziłabym ci tak jak dziewczyny zrobić,innego sensu nie widzę.Ja na swojego wymarzonego szczura czekałam 2 lata ;)
Mao - Śro Sie 22, 2012 15:05

szczurowata, a double z adopcji nie wchodzi w grę? Poszukaj, może akurat gdzieś jest.
Jeśli nie, to faktycznie lepiej będzie wziąć jakąś "zwykłą" samiczkę.
(Tylko moja uwaga: nie szukaj za długo, żeby nie przedłużać samotności małej).

Lux - Śro Sie 22, 2012 15:06

szczurowata, marzenia marzeniami, każdy jakieś ma - ale pamiętaj też o tym, co czuje Ariska zostając sama, po stracie koleżanki. Wiem, że to trudne, ale musisz też pomyśleć o tej małej istotce. Czytałaś Małego Księcia? Jest tam takie mądre zdanie "Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to, co oswoiłeś". Porozmawiaj na spokojnie z mamą i jej też to wytłumacz, przejmowała się Bambi, przejmuje teraz Tobą, to zrozumiałe, ale na pewno wspólnie dojdziecie do porozumienia :)
szczurowata - Śro Sie 22, 2012 15:38

Mao, jasne że wchodzi w grę, ale szukałam, i ni ma łysolków - samiczek :|
Lux, nie czytałam Małego Księcia, ale to zdanie jest mi dobrze znane.
Ariska jak na razie miewa się dobrze, dużo się nie zmieniło, bo większość czasu przesypia. Rozglądam się za jakąś panienką, ale mnie tak te double rex'y "kręcą" :evil: :lol:

Edit: są dwa łysolki, ale oba do oddania tylko ze swoimi "partnerami" :(

Lavi - Śro Sie 22, 2012 16:48

Fuzzorexy mogą być w hodowli Nakoty ale byś musiała trochę czekać na nie i nie wiadomo, czy na pewno się pojawią a Twoja szczurka potrzebuje towarzystwa na ,,jak najszybciej"
PACZEK - Śro Sie 22, 2012 18:36

szczurowata, jeśli pozwolisz, masz super podpis i większość osób tu piszących postępuje zgodnie z tym co w twoim podpisie można przeczytać. Tu nie chodzi o to jakie szczurki Cię "kręcą" tylko o to że "sierotka" która z Tobą mieszka potrzebuje towarzystwa na już! Myślę że będzie jej obojętny kolor czy rodowód przyjaciółki ważne żeby była bo mała jest samotna.