To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Planowane mioty - Planowany miot N Happy Feet - Athame + Cherubin

Azi - Śro Paź 19, 2011 21:00
Temat postu: Planowany miot N Happy Feet - Athame + Cherubin
Miot N

Planowana data krycia - 11.2011
Planowana data narodzin - 11/12.2011
Planowana data odbioru malców - 12.2011/01.2012

Athame Happy Feet x Cherubin Wo de Shu

(dumbo, standard, blue burmese, self) x (standard, standard, cinnamon, irish)

spodziewamy się:
kolor - black, agouti, american blue, american blue agouti
uszy - standard
sierść - standard
znaczenia - self, irish

cena szczurka - około 70zł
metryka
lista chętnych

uwagi na temat miotu:
Miot odbędzie się, jeżeli do momentu krycia będzie minimum 8 chętnych
Miot odbędzie się, jeżeli do momentu krycia nie będzie żadnych problemów zdrowotnych u przyszłych rodziców
Hodowca nie gwarantuje, że samica zajdzie w ciążę - nie mamy na to za dużego wpływu ;)
Hodowca nie gwarantuje, że malce urodzą się w takich odmianach, aby zaspokoić oczekiwania wszystkich chętnych - na to mamy jeszcze mniejszy wpływ ;)

Athame ma bardzo dobry charakter. Jak dla mnie wzorcowy. Tak wyważonego szczura jeszcze nie spotkałam. Jest bardzo opanowana, a jednocześnie aktywna i ciekawska. Uwielbia iskać inne szczury. Nigdy nie widziałam jej (jak już przestała być dzieckiem) kotłującej się z innymi szczurami, ale nie jest gdzieś w ogonku hierarchii, a wręcz przeciwnie. W moim stadzie obecnie nie widzę alfy, ale możliwe, że alfa jest niewidoczna (Ina i Athame zachowaniem i charakterem na alfy pasują). Przy sprzeczkach z innymi szczurami po prostu staje na łapach tylnych, kładzie im łapkę na nosie i jest spokój.
W kontaktach międzyludzkich jest mocno promiziasta. Brana na ręce nie ma problemu z trzymaniem do góry brzuszkiem, po prostu leży i patrzy, co człowiek z nią zrobi. Bardzo rzadko się wyrywa i to tylko wtedy, gdy już jest mocno zniecierpliwiona.
Czasem tylko, jak coś idzie mocno nie po jej myśli, "kreseczkuje" - czyli zamienia oczka w wąskie szparki i jest wtedy taka... mocno zdecydowana. Ciężko mi to opisać.

Cherubin to już ponad roczny samiec o spokojnym i wyważonym charakterze. Jest gdzieś pośrodku hierarchii, nie było i nie ma z nim żadnych problemów.
Za udostępnienie samca dziękuję hodowli Emerald Moon, a szczególnie jednej z jej właścicielek - Marcie.

Oboje przyszli rodzice są w doskonałej formie fizycznej.

Ze względu na mój obecny stan. Miot odchowają w Warszawie członkowie SHSRP - Emilka i Robert (hodowla SunRat's), za co z całego serca im dziękuję.

Chętni proszeni są o wypełnienie ankiety http://www.happyfeet-rattery.pl/files/Ankieta.doc i odesłanie jej na adres hodowlahf@gmail.com . Mile widziane kilka słów od siebie ;)

Bardzo proszę o zapoznanie się z:
http://www.happyfeet-rattery.pl/pl/litters.php
http://shsr.szczury.biz/viewtopic.php?t=1084

smeg - Pią Paź 21, 2011 15:07

Pytanie może nie za bardzo na temat, ale chciałam sprawdzić długość życia przodków miotu, a w metryce nie ma podanych dat ich śmierci. Dlaczego? ;) Nie ma takiego wymagania i nie podaje się ich w rodowodach?
quagmire - Pią Paź 21, 2011 15:39

smeg, to są dane, które się umieszcza w rodowodzie - wiadomo, że w chwili wystawiania szczur żyje, a za rok już go nie będzie, więc tylko niekiedy hodowcy te dane uzupełniają. Leto i Fiona żyją i mają się dobrze. Leto ma w tej chwili ponad 2 lata.
Nakota - Pią Paź 21, 2011 17:08

quagmire napisał/a:
wiadomo, że w chwili wystawiania szczur żyje, a za rok już go nie będzie, więc tylko niekiedy hodowcy te dane uzupełniają

Uważam, że to żadne wytłumaczenie. Na chwilę obecną nie żyje Calligula MS, Lopushok MV i Yumiko Beris, a że są to bliscy przodkowie miotu to hodowca powinien umieścić datę ich zgonu w metryce.

Azi - Pią Paź 21, 2011 17:49

Nakota, Ty, zresztą tak samo jak zagraniczni hodowcy, w ogóle nie umieszczasz w metrykach informacji o długości życia, czy zdrowotności, więc Twoje oburzenie jest... zastanawiające, jakbyś co najmniej chciała coś udowodnić :)

smeg, absolutnie nie ma takiego wymagania i to polscy hodowcy zaczęli umieszczać zarówno daty śmierci jak i przyczyny śmierci przodków. Jednakże są to dane jedynie fakultatywne - czyli dobrowolne, niewymagane.

Z tym jest sporo roboty, najważniejsze jest stworzenie metryki - czyli wykazu przodów, dane fakultatywne uzupełni się w miarę możliwości - szczególnie chodzi tu o posiadanie czasu.

Cerro - Pią Paź 21, 2011 17:57

Americany... a ja mam do przyszłych wakacji szlaban, psiakrew. :|
Nakota - Pią Paź 21, 2011 17:57

Azi, to nie jest oburzenie :wink: Uważam, że skoro takie informacje już umieszczacie w swoich metrykach to powinny być one na bieżąco uzupełnianie. W moich metrykach nie umieszczam dat zgonu (bo nie mam gdzie), ale to nie oznacza, że nie wiem kiedy i na co dany szczur umarł :)
Azi - Pią Paź 21, 2011 18:13

Nakota napisał/a:
ale to nie oznacza, że nie wiem kiedy i na co dany szczur umarł
o każdym szczurze w rodowodzie danego miotu jesteś w stanie to powiedzieć? ;) Chociaż może i jesteś, w końcu w tych metrykach są tylko trzy pokolenia, a nie cztery jak w polskich.

Nakota napisał/a:
są to bliscy przodkowie miotu to hodowca powinien umieścić datę ich zgonu w metryce
Słońce, ależ to jest jawne oburzenie, sugerujące, jakbym nie dopełniała powinności hodowcy lub co najmniej łamała ogólny światopogląd :)

tym bardziej, że w większości przypadków, szczególnie przy szczurach importowanych, nie ustali się przyczyny i daty zgonu, ponieważ: hodowla przestała istnieć, hodowla może i istnieje, ale hodowca nie odpisuje, samiec był z prywatnych rąk i nie wiadomo co się z nim dzieje/stało itp, itd.

Cerro, nie łam się, mam nadzieję (a przynajmniej ku temu dążę), że do przyszłych wakacji już amerykańców będzie w Polsce więcej ;)

Nakota - Pią Paź 21, 2011 19:50

Azi napisał/a:
o każdym szczurze w rodowodzie danego miotu jesteś w stanie to powiedzieć?

Tak, ponieważ znam swoją linię i na bieżąco ją monitoruję :wink:

Azi napisał/a:
Słońce, ależ to jest jawne oburzenie, sugerujące, jakbym nie dopełniała powinności hodowcy lub co najmniej łamała ogólny światopogląd

Nie :) Chodziło mi o zwrócenie faktu, że skoro już hodowca umieszcza takie informacje to w trakcie pisania metryki powinien je zweryfikować. A skoro nie może ich zweryfikować to niech po prostu ich nie umieszcza, bo to tylko wprowadza w błąd :wink:

Azi - Sob Paź 22, 2011 09:09

Informuję, że są potwierdzeni chętni na 8 maluszków, także miot do skutku dojdzie ;)

Informuję tez, że jak wszystko się dopnie, to DoraAngie przewiezie Athame do Torunia już w przyszłą sobotę :D Za co jestem jej ogromnie wdzięczna! :*

Nakota, ale tam nie ma informacji takich :) jest tylko o Bikminie, bo akurat robiąc metrykę rozmawiałam z Roth, więc na bieżąco wpisałam głównie dla mojego info. Info na temat długości życia się pojawi - ja tam lubię ujawniać fakty od razy, a nie na pytanie - ale będzie JEDYNIE w metryce, do spojrzenia, w rodowodzie jej nie będzie wszak wpis jest tylko ważny na dany czas, potem nikt sobie samodzielnie w rodowodzie nie dopisze. Zresztą, częściowo zapewne z tych powodów też w zagranicznych rodowodach nie ma takiego info.

Ok, dla mnie EOT wpisywania dat w metrykę, chyba, że ktoś z innych zainteresowanych ma pytanie.

Nakota napisał/a:
Tak, ponieważ znam swoją linię
Spokojnie, do tego, żeby ją nazywać "swoją" jeszcze nieco czasu ;)
Cerro - Pon Paź 24, 2011 19:51

Azi, nie ukrywam, że mam nadzieję załapać się na następne pokolenie :twisted:
Azi - Sob Paź 29, 2011 10:54

no i pojechała maleńka dzisiaj do Torunia ;(

nie wiem, czy to te głupie moje hormony, czy rzeczywiście dla mnie to tak szczególny szczur, ale mokra i słona ciecz leciała strumieniem z okolic moich oczu w drodze z dworca :(

a że jeszcze Muffinka razem z mamusią pojechała, to już w ogóle :(

Marta, opiekuj się tam moimi dziewczynkami...

quagmire - Sob Paź 29, 2011 17:10

Azi, waryjatko :*
Kla.kier - Nie Paź 30, 2011 11:38

Azi, rozumiem doskonale!

Trzymam kciuki za randki i maluszki : )

gratis - Nie Paź 30, 2011 18:46

Azi napisał/a:
czy rzeczywiście dla mnie to tak szczególny szczur

Uhuhuhu, większego komplementu, nawet w przypuszczeniu, przeczytac nie mogłam. :)
Dumnam z Małej strasznie, niech się ładnie starają. : )